Napovednik: ustavno sodišče nadaljuje obravnavo pokojninske reforme

Ljubljana - Ustavni sodniki bodo danes obravnavali zahteve državnega zbora, ki je prosilo za presojo posledic referendumske pobude o pokojninski reformi.

Objavljeno
10. marec 2011 07.15
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si

Ljubljana - Ustavni sodniki nadaljujejo sejo, ki so jo začeli minuli teden, a niso končali. Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude je za STA ocenil, da odločitev ni preprosta, če se obravnava nadaljuje. "To pomeni, da stvari niso črno-bele."

Bojan Bugarič s Pravne fakultete v Ljubljani, ki zastopa sindikate, pa glede na vprašanja, postavljena na javni obravnavi sredi februarja, sklepa, da odločitev ne bo v prid sindikatom.

Na ustavnem sodišču zagotavljajo, da si prizadevajo za čim hitrejšo rešitev. Vendar zaradi zahtevnosti in kompleksnosti potrebujejo čas za poglobljeno presojo o vseh pomembnih vprašanjih, so za STA poudarili na sodišču.

Instrukcijski, torej okvirni rok, v katerem naj bi odločili, je sicer 30 dni od vložitve zahteve in je potekel sredi februarja. Ude je pojasnil, da ni nobenih posledic, če preteče.

Ustavni sodniki so se na javni obravnavi 15. februarja seznanili s podrobnostmi, ki so jih zanimale v povezavi z zahtevo državnega zbora. Tako jih je med drugim zanimalo, koliko natančno znašajo izdatki za pokojninsko blagajno iz državnega proračuna in kakšni so načrti vlade za soočenje z neplačevanjem prispevkov v pokojninsko blagajno.

Na javno obravnavo so prišli predstavniki državnega zbora, vlade in Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki je vložila referendumsko pobudo.

Po mnenju državnega zbora, ki je zahtevo za ustavno presojo na ustavno sodišče posredoval 12. januarja, zaradi neuveljavitve novega pokojninskega zakona že prihaja do neustavnega stanja. V prihodnje pa bo v primeru njegove neuveljavitve še slabše, saj brez pokojninske reforme država ne bo zmogla izpolnjevati svojih obveznosti kot socialna država, meni.

Zveza svobodnih sindikatov, ki je vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma sredi decembra lani, pa ocenjuje, da zgolj domneva o ogroženem izvajanju socialne funkcije države še ne pomeni, da obstajajo razlogi za omejitev referenduma.

Politika

9.00 na seji preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, bodo kot priče zaslišali direktorja Electa Inženiring Damijana Jankovića, direktorja družbe Branton Bruna Filipiča ter nekdanjega generalnega direktorja družbe Hypo leasing Andreja Potočnika; ob 12. uri bo nadaljevanje 8. seje preiskovalne komisije, na kateri bodo za zaprtimi vrati kot pričo zaslišali Nevenko Jelovčan. Ob 11. zru bo nadaljevanje 13. seje preiskovalne komisije DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, na kateri bodo za zaprtimi vrati kot pričo zaslišali lastnika parcele Petra Seliškarja v Glincah.

9.00 na seji odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj, se bodo seznanili problematiko Univerzitetnega centra za Evro-sredozemske študije.

10.00 na seji mandatno-imunitetne komisije DS, na kateri bodo med drugim obravnavali obvestilo o poteku kazenskega postopka zoper državnega svetnika Borisa Popoviča.

12.00 na seji odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo med drugim obravnavali predlog resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 in poročilo o stanju kmetijstva, živilstva in gozdarstva v letu 2009.

Gospodarstvo

10.00 na seminarju Kako poslovati s Češko republiko in pripravljalnem sestanku za udeležence gospodarske delegacije v Prago v organizaciji GZS-Centra za konkurenčnost bo med drugim češki veleposlanik Petr Voznica predstavil gospodarsko situacijo na Češkem.

13.00 javno razpravo o kakovosti, varnosti, tradicije, okusa ter ohranjanja delovnih mest v kmetijstvu in živilstvu v Pivovarni Union med promocijo kampanje Kupujem slovensko organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.

14.30 na odprtju mednarodnega posveta z naslovom Socialni dialogi v EU - Operacija DialogeM v organizaciji Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije GIZ bo imel nagovor predsednik republike Danilo Türk.

18.00 na posvet stranke NSi v Hotelu Mons bodo spregovorili o stanju v slovenskem gospodarstvu in potekal bo tudi ustanovni zbor Gospodarskega kluba NSi, vodja njegovega iniciativnega odbora bo Milan Matos.

Družba

9.00 odprli bodo mednarodno konferenco o družbeni odgovornosti in mladih, ki ga organizira Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, na njem pa bosta med drugim imela nagovor minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in svetovalec predsednika RS Franc Hočevar.

10.30 mednarodno okroglo mizo z naslovom Skupaj do trajnostnih sprememb v Centru Evropa organizira Sloga - Slovenska platforma NVO za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč.

10.30 ogled romskega naselja Žabjak ter predstavitev romske problematike in reševanja problemov, ki ga v okviru dneva odprtih vrat v romskem naselju Žabjak in Brezje organizirata romska svetnica Dušika Balažek in Romska skupnost Žabjak in Brezje. Ob 15.30 je predviden protestni shod, ki ga ob nameravani legalizaciji Žabjaka organizira Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike; pred Rotovžem.

11.00 na okrogli mizi na Policijski postaji Murska Sobota o sodelovanju lokalne skupnosti in policije za varnejšo skupnost bo sodeloval tudi generalni direktor policije Janko Goršek.

11.00 na novinarski konferenci Mestne občine Celje bo župan Bojan Šrot komentiral aktualno dogajanje v zvezi z urejanjem pravno premoženjskih razmerij za stavbo na Prešernovi 19.

12.00 dan odprtih vrat Onkološkega inštituta Ljubljana ob Tednu boja proti raku; stavba C Onkološkega inštituta.

12.15 druženje pred začetkom solidarnostnega balkanskega pohoda proti revščini in izključevanju v Dnevnem centru društva Kralji ulice organizira iniciativa Tukaj in zdaj lahko naredimo razliko!

17.00 na okrogli mizi z naslovom Matura - DA, toda kakšna?, ki jo v svojem tiskovnem središču organizira ministrstvo za šolstvo in šport, bodo med drugim sodelovali direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Vinko Logaj, direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc in predsednik Državne komisije za splošno maturo Blaž Zmazek.

19.00 na javni radijski oddaji Radia Ognjišče z okroglo mizo z naslovom Slovenija včeraj, danes, jutri, bodo sodelovali teolog Ivan Štuhec, nekdanji vodja Manevrske strukture narodne zaščite Tone Krkovič, nekdanji notranji minister Andrej Šter, publicist Igor Omerza ter zgodovinar Stane Granda.

19.00 na družabnem večeru kampanje Ne-odvisen.si - Nariši nov dan bosta v Kulturnem centru Zagorje o pasteh zasvojenosti in medsebojnih odnosih med drugim spregovorila predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer in vodja Centra za zdravljenje odvisnosti Nova Gorica Miha Kramli

Kultura

13.00 v Muzeju Pošte in telekomunikacij bodo odprli gostujočo razstavo Darwinovo življenje in delo.

16.00 v okviru Češkega tedna v Lutkovnem gledališču Maribor bodo na javni razpravi z naslovom Premislek o umeščenosti lutkovne umetnosti v Sloveniji in drugod sodelovali Jelena Sitar Cvetko, Tomaž Gubenšek, Silvan Omerzu, Mojca Jan Zoran, Marek Bečka in Radek Beran.

18.00 na literarnem večeru Kdo je ta človek - Edvard Kocbek? bodo v Modrijanovi knjigarni predstavili knjigo Andreja Inkreta In stoletje bo zardelo, ki je izšla pri založbi Modrijan).

19.00 v galeriji Jakopič bodo odprli razstavo najboljših oblikovalskih in oglaševalskih rešitev v letu 2010.