Naprodaj celo pet sob v hotelu Arena

Varščine za dražbo premoženja Športnega centra Pohorje v stečaju ni vplačal še ni nihče.

Objavljeno
14. december 2015 20.00
Hotel Arena, 6.5.2014, Maribor
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Za prvi sveženj nepremičnin propadlega Športnega centra Pohorje, ki jih bodo po izklicni ceni 2,1 milijona evrov na javni dražbi poskušali prodati jutri in v četrtek, je precej zanimanja, pravi stečajni upravitelj Drago Dubrovski. Vendar hkrati priznava, da varščine ni vplačal še nihče.

Navzgor z izklicno ceno dobrih 670.000 evrov izstopa sistem zasneževanja iz akumulacijskega jezera Kekec s črpališčem in podeljeno služnostjo. Najmanj, slabih 7500 evrov stečajni upravitelj zahteva za deset kvadratnih metrov veliko vrtno hišico in hiško iz treh bivalnih kontejnerjev v izmeri 43 kvadratnih metrov.

Med bolj zanimivimi nepremičninami sta apartma na Bolfenku po izklicni ceni 113.000 in solastniški delež v enem od apartmajev v apartmajskem naselju Bolfenk. Kupca Dubrovski išče še za pet opremljenih sob s kopalnico in balkonom v hotelu Arena, ki ga ima v najemu družba Terme Maribor. Zanje bi rad iztržil 155.000 evrov. Dubrovski vplačilo varščin pričakuje dan pred dražbo, največ zanimanja pa je za apartmaje in hotelske sobe: »Ljudje si ogledujejo vse, koliko je resničnega interesa, bomo pa kmalu videli.«

V Termah Maribor jih zanima le ves hotel

»Razpršeno lastništvo je nesmiselno. Posameznih enot ne mislimo kupovati,« na vprašanje, ali se zanimajo za sobe v Areni, odgovarja direktor Term Maribor Borut Rojs. Po njegovem je treba prej urediti celovito upravljanje objektov. Zaradi dolgov Športnega centra Pohorje (ŠCP) ima roko nad hotelom Arena Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je s 43 milijoni evrov priznanih terjatev tudi največja upnica. Hotel je oddala Termam Maribor in Rojs pravi, da je sodelovanje zelo korektno, pogodbo podaljšujejo sproti, sklenjeno imajo do konca sezone.

»Nas zanima marsikaj, a se bodo morale spremeniti razmere, preden bomo karkoli naredili,« glede morebitnega nakupa celotnega hotela pojasnjuje Rojs. Lokalno okolje bo moralo postati prijaznejše, poudarja: »Predlagali smo, da se Pohorje konsolidira skozi zadrugo. Imeli smo podporo na občini in v širši skupnosti, naenkrat pa se je vse ustavilo.«

Tudi Andrej Čabrijan iz podjetja Nivis, ki letos skrbi za urejenost smučišč, je povedal, da ga na dražbi ne bo, vsaj ne na prvi, saj se nadeja nižjih izklicnih cen na drugi. Poleg tega je dejal, da nima nobenih zagotovil, kako bo potekala prihodnja sezona, zato se ne bi bilo smiselno zadolževati. Dubrovski pravi, da na drugi dražbi cen ne bo nižal za polovico, ampak za od 20 do 30 odstotkov.

Zimski vrt, skladišče, smučišča, delnice ...

Poleg omenjenih nepremičnin sta naprodaj še dva prizidka k hotelu Arena – zimski vrt in skladišče s sanitarijami v vrednosti dobrih 195.000 evrov –, devet parcel na Kopah (146.550 evrov) in dve na Ribniškem Pohorju (41.400 evrov), oprema in vlaganja v izboljšavo opreme za sistem zasneževanja iz akumulacijskega jezera Glažuta s podeljeno služnostjo (110.000), 23.000 delnic družbe Rekreacijsko turistični center Žičnice Kranjska Gora (154.000 evrov) in garaža za teptalne stroje, vredna 172.000 evrov. Kupca za dobrih 30 hektarov smučišč v Podkorenu v Kranjski Gori (244.000 evrov) bo poskušal poiskati z zbiranjem ponudb, rok poteče 8. januarja prihodnje leto.

Medtem so že v teku postopki za prodajo drugega svežnja premoženja ŠCP. Dubrovski je povedal, da bodo predvidoma februarja naprodaj snežni topovi, avtomobili in oprema v vrednosti treh milijonov evrov. Čaka le še soglasje upniškega odbora.