Iraški begunski deklici sta se srečno vrnili v Ljubljano

Rejnica pristojne poziva, naj čim prej rešijo njihovo prošnjo za azil, da se konča negotovost.

Objavljeno
09. junij 2017 11.53
jer*Grčija, begunci, motivi
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana - Iraški deklici, 11-letna Sarab in njena dve leti mlajša sestra Sumaye Nooraldin Ibrahim, ki so ju pogrešali od ponedeljka, sta se danes srečno vrnili v Ljubljano. Živi in zdravi so ju našli v Salzburgu, z materjo, ki sicer ni njuna skrbnica.

Včeraj smo poročali, da sta osnovnošolki, ki sta v Sloveniji skupaj z materjo zaprosili za mednarodno zaščito, prišli brez dokumentov iz iraškega Kurdistana pred letom in pol. Ker mati ni zmogla skrbeti zanju, predvsem zaradi zdravstvenih težav, sta bili od septembra zaupani rejniški družini. Prav rejnica Anka Marinšek Počivavšek je tudi obvestila pristojne, da se deklici v ponedeljek popoldne nista vrnili iz šole, in sprožila njuno iskanje. Policija je potem objavila njuni fotografiji in se pri iskanju povezala tudi z tujimi varnostnimi organi.

»V četrtek popoldne smo prvič opazili, da sta deklici dosegljivi na viberju. Po komunikaciji z njima in policijo ter v skrbi, da se jima ne bi kaj zgodilo, sva se z možem odločila, da greva v Salzburg. Ob aktivnem posredovanju Centra za socialno delo Ljubljana-Vič, Policije in Društva ključ nam je bilo v danes v zgodnjih jutranjih urah dodeljeno spremstvo avstrijske policije. Tako sva se z deklicama in njuno materjo, ki so vse tri izrazile željo po vrnitvi, odpeljala v Slovenijo. Na slovenski strani karavanškega predora so nas pričakali predstavnik policije in direktorica prej omenjenega centra za socialno delo,« je v izjavi za javnost opisala Anka Marinšek Počivavšek in dodala, da sta se deklici, ki obiskujeta 2. in 4. razred, že vrnili v njihovo družino in odšli naravnost v šolo, kjer sta se z veseljem pridružili sošolcem pri pouku.

»Želela bi le še pozvati tiste uradne organe slovenske države, ki odločajo o podelitvi prošnje za mednarodno zaščito deklic in njune matere, da se o njihovi vlogi čim prej odloči. Z odločitvijo, kakršnakoli že bo, se bo končala trenutna negotovost, ki je po najinem mnenju tudi botrovala tem obžalovanja vrednim dogodkom, ki pa so se na srečo dobro iztekli,« je zapisala rejnica.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da nadaljujejo zbiranje obvestil o okoliščinah njunega pogrešanja.

Menda je bil eden od vzrokov, da postopek za pridobivanje azila traja tako dolgo, prošnja za združitev družine s sorodniki v Nemčiji, ki ni bila uspešna, pristojni pa so imeli zahtevno delo tudi zaradi neodzivnosti matere.