Našli rešilno formulo za zimsko sezono na Pohorju

Vse tri žičniške koncesije naj bi prenesli na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem.

Objavljeno
22. oktober 2014 20.57
Športni center Pohorje, hotel Arena, 22.10.2014, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Rešitev za smučarsko sezono, za kakršno se je vodstvo občine dogovorilo s stečajnim upraviteljem ŠC Pohorje, predvideva, da bo gondolo upravljal Marprom, druge žičnicami pa zasebni najemnik. Novi upravljavci naj bi prevzeli tudi pohorske delavce, ki jim stečajnik že deli odpovedi.

»Našli smo rešitev za zimsko sezono,« je mariborski župan Andrej Fištravec zatrdil po sestanku s stečajnim upraviteljem Športnega centra (ŠC) Pohorje Dragom Dubrovskim. »Vse tri koncesije, ki jih je imel ŠC Pohorje za gradnjo in izvajanje smučarske dejavnosti (s stečajem so ugasnile, op. p.), bodo prenesene na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem,« je napovedal Fištravec.

S tem se bosta morala strinjati še občina Ruše, ki podeljuje koncesijo za areške žičnice, in ministrstvo za infrastrukturo, pristojno za sedežnico Pisker. Prek omenjenega podjetja bodo nato po Fištravčevih besedah vzpostavili dve najemni razmerji: za upravljanje krožne kabinske žičnice ga bodo sklenili z javnim podjetjem Marprom, v začetku naslednjega tedna pa naj bi določili še najemnika za preostale naprave.

»Ta model je glede na pogodbe edina možna rešitev,« je pojasnil Drago Dubrovski. »Res pa moramo dobiti še soglasje stečajnega sodnika, a pričakujemo, da s tem ne bo težav.«

Remont gondole zaustavljen

Vprašanje, kdo bo najemnik drugih žičnic na Mariborskem Pohorju in Arehu – minule dni so omenjali zlasti podjetnika Nika Pauka –, je včeraj ostalo brez odgovora. »Pogajanja s potencialnimi najemniki še niso končana. Najemnik bo tisti, ki bo dosegel dogovor s stečajnim dolžnikom in bo razpolagal s potrebnimi viri. Občina bo zahtevala tudi določena jamstva,« je dejal njen pravni svetovalec, odvetnik Nenad Zečević.

Prevzemnik žičniških naprav bo moral poskrbeti tudi za njihovo servisiranje, za remont gondole pa bo denar zagotovilo občinsko podjetje. Ta remont, ki se je že začel, so žičničarji ta teden ustavili, saj so ostali brez rezervnih delov, je pojasnil vodja Pohorske vzpenjače Janko Breznik. Po njegovih besedah bi morali delavci družbe Leitner tudi opraviti pregled zavor.

»DUTB je sredstva za remont gondole plačala pravočasno, na valuto, denar pa je že na računu izvajalca,« so se na zaplet odzvali iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), večinske lastnice ŠC Pohorje. Zato je ravnanje izvajalca, ki je zaustavil dela, po njihovem »težko razumljivo«.

»Po naših podatkih je slaba banka res plačala del remonta. To je bilo še pred začetkom stečajnega postopka, vendar so ostale nekatere stvari nedokončane. Na dan začetka stečaja je ostalo nekaj odprtih predračunov, zato se je tudi remont ustavil,« je povedal stečajnik Dubrovski.

Za dokončanje po njegovi oceni potrebujejo še od 20.000 do 30.000 evrov. Župan Fištravec pa je napovedal, da bodo že konec tedna poskušali remont pospešiti, saj lovijo rok za podaljšanje uporabnega dovoljenja, ki bo potekel 2. novembra.

Vodovod zaprl vodo Areni

Glede hotelov ŠC Pohorje je stečajni upravitelj omenil, da se z njimi zdaj ne ukvarja veliko, saj so bili dva dni pred začetkom stečaja preneseni na DUTB in so pravno gledano v njeni lasti. Pri tem meni, da obstajajo vzroki za dvom o upravičenosti prenosa, ali je bil ta legalen, o čemer so prepričani v DUTB, pa bodo po njegovem pokazala šele pravna mnenja.

Medtem v slabi banki iščejo najemnike za hotele, od katerih je ta teden vrata zaprla še Arena, potem ko ji je manjšinski lastnik ŠC Pohorje Mariborski vodovod zaradi neplačila zaprl vodo. »Ravnanje Mariborskega vodovoda je nezakonito. Vodovod do plačil, ki jih zahteva za nazaj, ni upravičen, saj se s prvim dnem stečaja začne novo obdobje, v katerem je treba vse zapadle obveznosti prijaviti v stečajno maso,« so opozorili iz DUTB in zatrdili, da so kljub temu pripravljeni poravnati račun za vodo. »Kar se tiče hotelov, ti niso bili niti minuto v stečaju, saj jih je DUTB prevzela že pred stečajem,« se brani direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač.

Da je bil odklop vode nezakonit, se strinja tudi stečajni upravitelj, župan pa sporne poteze Vodovoda ni hotel podrobneje komentirati. Je pa pri tem spomnil na zdrahe z večinsko lastnico DUTB, ki da z njimi ni vzpostavila nobene komunikacije, zato je to mogoče tudi odziv na preteklo dogajanje, meni.