Nasprotniki finančnega kapitalizma mesec dni pred Ljubljansko borzo

Člani gibanja 15o menijo, da novih politikov, ki si bodo ponovno polnili žepe na račun državljanov, ne potrebujemo.

Objavljeno
15. november 2011 08.20
Posodobljeno
15. november 2011 09.15
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Nasprotniki finančnega kapitalizma, ki so 15. oktobra po končanem protestu v okviru globalnega gibanja Occupy zavzeli prostor pred Ljubljansko borzo, že mesec dni vztrajajo pri opozarjanju na svoje zahteve.

Protestniki se bodo danes ob 17. uri zbrali pred borzo, nato naj bi se odpravili pred parlament, eno izmed poslovalnic NLB ter sodišče, poroča STA.

Protestniki, ki opozarjajo na nasilje finančnega kapitalizma, združeni v gibanje 15o, so v vabilu na današnje srečanje zapisali, da mesec dni kasneje še vedno, kljub dežju in mrazu, vztrajajo pred poslopjem Ljubljanske borze in z enako vnemo kot prvi dan širijo idejo participatorne demokracije in socialnejše ekonomske ureditve.

Izkoriščanje položajev, nepotizem in korupcija kot skupni imenovalec slovenske politike pogosto presegajo vse strankarske in gospodarske okvire, menijo predstavniki gibanja 15o. »Obrazi, ki so že zdavnaj izgubili vso kredibilnost, se še vedno pojavljajo v javnosti in tvorijo apokaliptično kontinuiteto levice in desnice,« opozarjajo.

Po njihovem mnenju ne potrebujemo novih politikov, ki si bodo ponovno polnili žepe na račun državljanov, temveč možnost neposrednejše participacije pri odločitvah, ki zadevajo blaginjo vseh.

Gibanje 15o napoveduje, da se bodo z vsemi močmi uprli politiki zategovanja pasov, ki rešuje le nenasiten en odstotek najbogatejših. »Zagrizeno se bomo borili proti vsaki politiki, ki pripomore k bogatenju peščice in slabša položaj preostalih 99 odstotkov. Vztrajali bomo in nenehno izvajali pritiske na elite, ki nam želijo vladati,« so še zapisali.