Nasprotujoča si mnenja o združevanju Kranjskih gimnazij

Samostojnost bi gimnaziji po mnenju ravnateljice prinesla priložnost za dvig kakovosti izobraževanja, SVIZ je ne podpira.

Objavljeno
25. september 2012 18.36
ESIC Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - »Gimnazija Esic Kranj je šola za ponosne, samozavestne in uspešne,« so včeraj novinarjem ob nizanju dosežkov dejali zaposleni in dijak omenjene šole. Samostojnost njihove gimnazije je, kot so poudarili, priložnost za dvig kakovosti izobraževanja v regiji.

Poročali smo že, da je napovedana reorganizacija v Kranju (po načrtih ministrstva bi s 1. januarjem 2013 združila šole Ekonomsko-storitvenega izobraževalnega centra in Tehniškega šolskega centra, strokovno ekonomska gimnazija pa bi postala samostojna Gimnazija Franceta Prešerna) povzročila precej nemira.

Predstavniki SVIZ-a so tako opozarjali, da gre za predlog brez analiz in projekcij ter se zavzeli za zaustavitev vseh aktivnosti. Kakorkoli, tudi po reorganizaciji bo gimnazija ESIC, ki ima letos 584 dijakov, ostala strokovna ekonomska gimnazija.

»Kranj je s 54.000 prebivalci zadosti veliko mesto za dve gimnaziji«

V. d. ravnateljice gimnazije Mirjam Bizjak s sodelavci podpira »dobro premišljene načrte ministrstva o prevetritvi mreže šol. Ministrstvo je ustanovitelj in financer, zato konflikti z njim niso ustrezni, Kranj pa je s 54.000 prebivalci zadosti veliko mesto za dve gimnaziji,« je dejala, medtem ko je predsednik sveta zavoda Boris Mikolič opozoril na pogosto blokiranje interesov gimnazije.

O vlogi v. d. generalnega direktorja direktorata za srednje in višje šole Jurija Šinka, ki je vodil gimnazijo tri leta, pa je Bizjakova dejala, da se »mu pripisuje preveč moči«, ter še, da je »človek sposoben in da ga je treba pustiti delati. Tega se ne bi lotil, če ne bi verjel in imel podpore.«

O združevanju kranjskih šol je v ponedeljek v državnem zboru govoril tudi minister Žiga Turk in pri tem omenil, da reorganizacijo podpirata oba direktorja centrov TŠC in ESIC in tudi kranjski župan. Mohor Bogataj nam je včeraj razložil, da ga je z načrti seznanil dr. Šink pred 10 dnevi. »Povsod moramo racionalizirati delo in pri tem bosta odveč samo dva ravnatelja. Pri reorganizaciji šol lokalna skupnost res nima pristojnosti, prav pa je, da sem o tem obveščen,« je dejal. No, mestni svet ne o njegovi podpori ne o načrtih ne ve nič