Natančnejša ura na piranskem turnu

Če ure ne bi prenovili, bi zgrmela z zvonika, so ugotovili restavratorji.

Objavljeno
17. december 2015 23.45
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Ura na piranskem zvoniku, ki so ga Pirančani zgradili leta 1609, je prenovljena in natančneje kaže čas. Danes so delavci podjetja Gnom sneli oder, pred tem pa so na vešala zvonika obesili dva berlinska zvonova in kemblje in popoldne prvič preizkusili njun zven. Pojeta mehkeje, so nam povedali Pirančani.

»Še dobro, da smo se lotili prenove številčnice in kazalcev ure, saj bi sicer v kratkem zgrmela z zvonika in povzročila razdejanje, verjetno tudi hudo nesrečo,« je odleglo piranskemu župniku Zorku Bajcu. Popravilo ure je naročil zato, ker so dobili podarjena nova zvonova, ki sta nadomestila stara in počena.

»Ko so se delavci podjetja Gnom lotili popravila, je restavratorja Jožeta Drešarja oblil mrzel pot. Več kot dve toni težka kamnita gmota, sestavljena iz več kot 20 kamnitih delov številčnice (premera 3,5 metra), je visela dobesedno na nitki. Veliko okroglo in sestavljeno kamnito ploščo je na polovici stolpa držalo le še nekaj stare malte in povsem preperela ter od rje načeta konstrukcija. Prej ali slej bi kamniti deli ure zgrmeli z zvonika. O posledicah raje ne ugibam. Mi smo hoteli zdaj uro samo popraviti, obnoviti številke in postaviti dva nova kovana kazalca (daljši meri nekaj več kot 1,6 metra). Potem smo se odločili, da delavci kos za kosom uro spravijo na tla, jo očistijo in ponovno temeljito pričvrstijo na zvonik,« je pojasnil Zorko Bajc in ni pozabil dodati, da bo prenova tega dela ure stala verjetno precej več kot prej predvidenih 9000 evrov.

Čas kaže že več kot dvesto let

Kdaj so na zvonik postavili kamnito številčnico, nam Zorko Bajc ni znal povedati. Zagotovo se je to zgodilo pred letom 1802, ko so mojstri podjetja Fratelli Solari iz Pesariisa pri Vidmu postavili znamenito mehansko uro na uteži. Ta 213 let stari urni mehanizem bi še delal, če bi ga primerno obnovili in popravili vsa kolesa, koleščke, vijake, zobnike, vzmeti, osovine, ročice ... Pravi labirint rjavečega urnega mehanizma so v videmski tovarni začeli izdelovati že v drugi polovici 18. stoletja. Svojo prvo uro na stolpu so preizkusili leta 1789 na Cresu. Župnik Bajc ima v načrtu tudi obnovo mehanizma in njegovo prezentacijo. Tako bodo vsi obiskovalci zvonika pri vzpenjanju do razgledne ploščadi pri zvonovih lahko občudovali več kot 200 let stari urni mehanizem. Bajc pa ugiba, ali niso imeli Pirančani še pred tem mehanizmom kakšnega starejšega urnega mehanizma.

Digitalna zgodovina

»Zdaj bo piranska ura na turnu res natančnejša. Ne samo zato, ker so številke jasneje vidne, ampak tudi zato, ker bo posebna digitalna ura poganjala elektromotor, ki obrača velika dva kazalca. Ura bo spet začela biti čas po praznikih, ko bodo mojstri vzpostavili ves računalniško vodeni sistem zvonjenja. Štetje ure bijeta dva stara manjša zvonova, eden od njiju je še iz časa pred Kolumbovim odkritjem Amerike, iz leta 1477.

Velika zvonova sta danes prvič zapela, tako da so lahko Pirančani potrdili, da bijeta mehko in prijetneje za uho kot stari zvonovi. Slišali ju bodo tudi danes, ko ju bodo priključili na elektromotorje.

Prvič bosta uradno začela biti čez teden dni, na sveti večer, ko bosta nekaj pred polnočjo prvič vabila vernike k polnočnici. Sicer pa se bosta oglašala vsak dan opoldne, ob nedeljah in praznikih pred mašami in ob posebnih priložnostih,« je pojasnil Bajc.