Natove vojake bi urili v reševanju iz gora

Predstavniki politike in vojske so si ogledali vojašnico v Bohinjski Beli. Predsednik odbora za obrambo Tone Anderlič je mnenja, da bi jo lahko izkoristili tudi za usposabljanje pripadnikov vojska članic Nata.

Objavljeno
24. marec 2007 07.00
Aleš Robič, kranjskogorski gorski reševalec - letalec in inštruktor, je iz severne stene Male Mojstrovke izvlekel tri Čehe
Bohinjska Bela – Člani odbora za obrambo državnega zbora pod vodstvom predsednika odbora Toneta Anderliča so si včeraj v spremstvu državnega sekretarja z obrambnega ministrstva Franca Žnidaršiča in načelnika generalštaba slovenske vojske Albina Gutmana ogledali vojašnico v Bohinjski Beli. Tam so se podrobneje seznanili z razmerami za delo, s težavami, s katerimi se ubadajo, in s priložnostmi, ki jih ima vojašnica.

Vojašnica v Bohinjski Beli bi lahko postala center za usposabljanje za reševanje v gorah. Razmere v svetu se nenehno spreminjajo, prav tako je vse več naravnih nesreč, je po obisku dejal Tone Anderlič in dodal, da se morajo temu prilagajati tudi v slovenski vojski. Povedal je, da so jim v vojašnici predstavili pobudo za vzpostavitev centra odličnosti, ki bi bil v Bohinjski Beli in kjer bi bil največji poudarek prav na gorski reševalni službi. Po njegovem je to posebnost te vojašnice, ki jo je treba izkoristiti tudi kot priložnost za usposabljanje pripadnikov vojska članic Nata.

Več o tem v sobotnem tiskanem Delu