Ne bo se sprijaznil s prepovedjo dela

Dr. Marko Noč prepričan, da soglasja UKC za delo pri drugem delodajalcu ni dobil zato, ker je dregnil v lobije.

Objavljeno
18. december 2015 20.21
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Specialist kardiologije in kardiovaskularne in interventne medicine ter predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino v ljubljanskem kliničnem centru (UKC), redni profesor na medicinski fakulteti in svetovno priznani strokovnjak dr. Marko Noč je eden od 32 zdravnikov, ki jim je svet UKC sredi oktobra zavrnil izdajo soglasja za popoldansko delo pri drugem delodajalcu, in eden redkih, ki se je izpostavil v javnosti.

Potem ko mu je svet javnega zavoda zavrnil izdajo soglasja za popoldansko delo pri drugem delodajalcu, je po medijski objavi zapleta iz UKC pred mesecem dni prejel poziv k ponovni vložitvi prošnje. Čeprav je bila njegova prošnja vsebinsko povsem enaka kot vse prejšnje in se pravilnik UKC, ki ureja to področje, medtem ni spremenil, jo je, pravi, takoj ponovno vložil, a o njej še ni odločeno. Še pred tem pa se je odločil, da bo oktobrski sklep o zavrnitvi na delovnem in socialnem sodišču izpodbijal s tožbo, saj je prepričan, da je diskriminatoren in nezakonit. Svet zavoda UKC mu je brez navedbe razlogov zavrnil izdajo soglasja za delo v izolskem srčnem centru MC Medicor, kjer s soglasjem delodajalca dela že od leta 2005.

Zmanjšanje števila posegov

Prepričan je, da je zavrnitev soglasja za delo pri drugem delodajalcu posledica tega, da je dregnil v lobije, ko se je pred časom izpostavil v komisiji za izbiro žilnih opornic. »V UKC so mi zmanjšali število posegov z okoli 180 v zadnjih letih na samo 75 v letu 2015, kar jasno sovpada z mojo vlogo v komisiji za javna naročila za koronarne stente, ki je z znižanjem cen UKC na letni ravni prihranila okoli dva milijona evrov.« Pri zmanjšanju števila njegovih posegov v UKC gre »za vzročno povezavo oziroma 'kazen' tistih, ki so izgubili pomemben del provizije«, je prepričan Noč.

Zaradi drastičnega zmanjšanja posegov v UKC je, čeprav je opravil več posegov v Medicorju, letos skupaj opravil manj posegov kot prejšnja leta. »Želeno letno število je, glede na moje kolege v razviti tujini, od 400 do 500. Si pa ob teh podatkih lahko predstavljate moje število posegov v zadnjih letih in še posebno letos, ko sem brez dela v Medicorju v svojem prostem času,« pravi Noč. Letos bi jih tako opravil le 75 »in s takšnim številom lahko v letu do dveh to dejavnost preneham, saj ne bi bil več varen in učinkovit za bolnike. Na mojem primeru lahko točno vidite, kakšne so lahko posledice enostranskega ukrepa UKC, za katerega sem vse manj prepričan, da ni bil natančno načrtovan. Če je morda res tako, načrtovalcem sporočam, da ne bom dopustil, da mi kdorkoli v Sloveniji prepoveduje delati posege, ki sem se jih naučil v ZDA, jih glede na rezultate opravljam varno in dobro ter rešujejo in izboljšujejo kakovost življenj slovenskih bolnikov.«

Ne nazadnje je MC Medicor koncesionar, kar pomeni, da so invazivni srčni posegi, ki jih opravlja, za slovenske bolnike brezplačni, saj jih krije ZZZS, tako kot v javnih zavodih. Ob tem kot zanimivost v tožbi omenja, da se zdravstvena storitev pri zasebniku koncesionarju ZZZS obračuna po nižji ali vsaj enaki ceni kot v primeru, če isto storitev opravi UKC.

Pregledujejo okrog 60 vlog

Iz kliničnega centra odgovarjajo, da je bila na dopisni seji sveta zavoda 10. oziroma 11. decembra obravnavana ena vloga za izdajo soglasja za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugem javnem zdravstvenem zavodu ali drugi pravni ali fizični osebi, ki opravlja zdravstveno dejavnost. Na podlagi te vloge je bilo izdano soglasje za delo zunaj UKC diplomirani medicinski sestri. Prav tako, dodajajo, je svet zavoda na dopisni seji dal soglasja za tri podjemne pogodbe (za opravljanje dela s področja analize encimov za potrebe Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo ter dve za vnos bibliografskih podatkov v sistem Cobiss).

Na vprašanja, koliko zdravstvenim delavcem, predvsem zdravnikom, je bilo izdano soglasje oziroma v koliko primerih soglasja za delo pri drugem delodajalcu niso izdali ter koliko ponovnih prošenj so vložili zdravniki, so nam iz službe za stike z javnostjo UKC odgovorili, da je v pregledovanju »okrog 60 vlog in o njih se bo odločalo na seji sveta zavoda. Datum še ni določen.«

Prvi na svetu

Čeprav Noč nima dovoljenja delodajalca za delo v Medicorju, tam še vedno dela in tega ne skriva, saj verjame, da postopek izdaje soglasja v UKC še ni končan, na sodišču pa se še ni začel. »Pomembneje je to, da moja etična in moralna obveza do čakajočih bolnikov v Medicorju nedvomno presega nezakonit in protiustaven sklep kopice posameznikov z zelo malo ali brez poznavanja medicine oziroma razmer na tem področju v Sloveniji. Verjetno največja nagrada za to, da vztrajam pri tem, v kar verjamem, pa je to, da sva v Medicorju 11. novembra s svetovno znanim interventnim kardiologom Saiblom Karom in izolsko kardiologinjo Natašo Černič, ravno na dan, ko mi je preteklo soglasje UKC, prvi na svetu pri treh bolnikih zelo uspešno vstavili nov tip zapirala za uho levega preddvora (Watchman Flex), ki bo nedvomno krojilo prihodnost na tem področju.«