Ne kupujte nepremičnin na Luni in Marsu

Certifikat še ni lastništvo, opozarjajo pri ZPS.

Objavljeno
08. november 2011 15.36
Posodobljeno
08. november 2011 21.45
Li. K.
Li. K.

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da je zmeraj bolj priljubljena prodaja poimenovanj zvezd in prodaja nepremičnin na Luni in Marsu zavajajoča. ZPS tako odsvetuje sklepanje pogodb s prodajalci, saj prodaja nepremičnin v vesolju ni pravno urejena. Tudi neformalno poimenovanje zvezd ni mogoče, ker nima pravne veljave. Poimenovanje astronomskih teles ureja namreč Mednarodna astronomska zvez.

Kupite le kos papirja

Prek spletnih strani http://kupi-zvezdo.si in http://www.lunar.si prodajajo nepremičnine na Luni in Marsu ter poimenovanje zvezd po lastni izbiri. Imetništvo certifikata o lastništvu še ne zagotavlja lastništva nepremičnine, so zapisali pri ZPS.

Nihče ne more biti lastnik vesolja

Ameriško podjetje The Lunar Embassy je prodalo nepremičnine na drugih planetih in na Luni že okoli 3,7 milijona ljudem. »Vendar pravno nihče ne more biti lastnik Lune ali česar koli v vesolju,« je opozorila Tanja Masson-Zwaan z mednarodnega inštituta za vesoljsko pravo.

 

Po objavi članka smo od Roka Gričnika iz podjetja Zvezdni register international prejeli odgovor, ki ga objavljamo v celoti.

Prikaz nasprotnih dejstev: Resnica o prodaji nepremičnin na Luni in poimenovanju zvezd


Poimenovanje zvezd je storitev, s katero je pričelo podjetje International Star Registry že pred več kot 30 leti (1979). Po izjemno uspešnem prodoru na ameriškem trgu, se je izvirna poslovna ideja v nekaj letih pojavili tudi v Evropi in omogočila poimenovanja zvezd kot izvirno darilo že na milione ljudem po vsem svetu. Pred približno enim letom se je podobno podjetje ustanovilo tudi v Sloveniji, ki edino omogoča poimenovanje zvezd v Sloveniji in na Hrvaškem. Pri tem ne gre za nikakršno zavajanje, saj je v vsem dostopnih pogojih poslovanja zapisano, da se od kupca izbrano ime zvezde skupaj z znanstvenimi koordinatami zvezde vpiše v privatni register podjetja (Zvezdni register international). Register se vodi na podlagi znanstvenega kataloga. Ime zvezde se ne vpiše v mednarodne znanstvene registre ali kataloge zvezd. S tem darilom lahko zvezdo poimenujete v smislu trajnega občutja, njegova vrednost je čustvena in ne znanstvena. Ključnega pomena je čustvena podlaga darila, saj poimenovanje zvezde predstavlja trajno personalizirano sporočilo. Gre torej za novo darilno zamisel, ki ne zagotavlja pravnega lastništva. In kar je najpomembnejše, poimenovana zvezda bo vedno povezovala darovalca in prejemnika.
Pri nakupu nepremičnin na Luni in Marsu gre za povsem drugo zgodbo, ki pravtako izvira iz ZDA in s katero je začel Dennis Hope kot ustanovitelj podjetja The Lunar Embassy. Res je, da so Združeni narodi leta 1967 sprejeli dogovor, t.i. »Outer Space Treaty«. Ta pogodba zapoveduje,  da nobena država ne more postati lastnik izvenzemeljskega objekta. Vendar pri tem omenja samo države in ne fizične osebe ali podjetja. V letu 1980 je tako Dennis Hope iz Združenih držav Amerike izkoristil to zakonsko luknjo s pomočjo starega ameriškega zakona, ki pravi: Kdor si prilastni kos zemlje, mora to vpisati v zemljiško knjigo - če temu osem let nihče ne ugovarja, postane oseba uradni lastnik tega kosa zemlje. V osmih letih se na to vlogo ni nihče pritožil in tako je postal Dennis Hope (ki trenutno živi v Nevadi, ZDA) edina oseba na Zemlji, ki ima podlago za prodajo napremičnin na Luni. Leta 1984 so Združeni narodi poskušali to luknjo zapreti in podpisati novo pogodbo. Vendar je to pogodbo podpisalo samo 10 od 185 držav Združenih narodov (pri tem je Slovenija ni ne potrdila niti podpisala). Vse večje vesoljske velesile kot so ZDA  in Rusija te pogodbe niso ratificirale niti podpisale, tako da je zakonska luknja še naprej odprta. Seveda nakup nepremičnine na Luni ne moramo primerjati z nakupom nepremičnine na Zemlji. Pravtako še trenutno ni znano, kako bodo aktivnosti Dennisa Hopa pravno legalno rešene v prihodnoti. Vsekakor pa je na Luni nepremičnino kupila že kopica znanih osebnosti, med drugim tudi Roman Abramovič, John Travolta, Tom Hanks, Tom Cruise in Ivica Kostelić, ki mu je parcelo v bližini Platonovega kraterja kupil glavni sponzor hrvaške smučarske zveze.
V vsakem primeru pa predstavlja tako poimenovanje zvezd kot nakup nepremičnine odlično zamisel za nakup darila, katero slovenski mediji raje predstavijo v slabi luči in ne kot drugod po svetu, kot izvirno poslovno idejo.

Rok Gričnik