Ne le dan Soče, tudi prava okoljska karavana

Jutri se končuje enoletna okoljska karavana Soča sooča, v okviru katere je nastala pobuda za razglasitev dneva Soče.

Objavljeno
01. april 2011 09.12
Posodobljeno
01. april 2011 10.30
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica
Solkan, Gorica – Potem ko so župani 13 občin na severnem Primorskem ob letošnjem svetovnem dnevu voda z ministrom za okolje in prostor Rokom Žarnićem podpisali pismo o nameri za razglasitev dneva Soče, naj bi se za podoben korak že jutri odločili tudi na italijanski strani. Prav na ta dan se namreč v rezervatu Isola della Cona končuje velika enoletna okoljska karavana Soča sooča, v okviru katere je tudi nastala pobuda za razglasitev dneva Soče.

Ob lanskem svetovnem dnevu voda so v Gorici premierno predstavili dokumentarni film o Soči Trenutek reke/Il tempo del fiume. Film je avtorici Nadjo Velušček in Anjo Medved spodbudil, da sta se angažirano lotili okoljske problematike, in tako je nastala zamisel o medkulturnem okoljskem projektu Soča sooča, ki je kraje ob reki povezoval s celovečernimi prireditvami za spodbujanje skupne odgovornosti do ohranjanja vodnih virov in zdravega okolja. Velika okoljska karavana se bo jutri končala v naravnem rezervatu ob izlivu Soče, v Isoli della Cona, ko naj bi pismo o nameri za razglasitev dneva Soče podpisali tudi Italijani.

Prejšnji teden, natanko leto dni po goriški premieri filma Trenutek reke/Il tempo del fiume, so dokumentarec predstavil še v Bruslju, in sicer na povabilo slovenskega veleposlaništva v Belgiji in predstavništva dežele Furlanije - Julijske krajine v Bruslju. Film je prejel nagrado sekcije Človek in reke na mednarodnem festivalu etnografskega filma EtnoFilmFestu 2010 v Rovigu v Italiji in nagrado Scabiosa Trenta za najboljši film na festivalu Premio Alpi Giulie Cinema 2011 v Trstu, uvrščen pa je bil tudi 
v program LIDF 2011 – mednarodni festival dokumentarnega filma maja v Londonu.