Ne le nova stran, temveč nova knjiga

Iz opozicijske stranke SDP prihajajo prve napovedi, da bodo podprli arbitražni sporazum. Hrvaška vlada pripravlja zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki bo v saborski postopek vložen že prihodnji teden.

Objavljeno
05. november 2009 21.44
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Zagreb – »Pokazali smo, da smo pripravljeni graditi mostove, s podpisom sporazuma pa smo podprli kulturo njihove gradnje. V politiki je vedno preprosteje rušiti, veliko teže pa graditi mostove, še posebno tam, kjer so spori in težave,« je na začetku seje hrvaške vlade dejala premierka Jadranka Kosor.

Ponovila je znana stališča, da je bila v Stockholmu odprta »nova knjiga«, ne le nova stran v odnosih med državama in poslano dobro sporočilo JV Evropi, da bodo tudi drugi sosedje imeli podporo na poti v Unijo. Iz SDP pa so že prišla prva konkretnejša znamenja, da bodo podprli ratifikacijo sporazuma, kar pomeni, da ima premierka zagotovljeno dvetretjinsko večino v saboru.


»To je bil dober dan,« je podpis arbitražnega sporazuma v Stockholmu opisala Kosorjeva, saj so pogajanja z EU ločili od mejnega spora, dogovorili so se, da se ta reši na arbitražnem sodišču po pravilih mednarodnega prava. Dodala je, da je sporazum izpolnil vse glavne zahteve Zagreba. Kosorjeva pričakuje, da bo v parlamentu kmalu dobila potrebno podporo za njegovo ratifikacijo.

Med drugim je dejala, da se bo na poslanskih klopeh znašel že prihodnji teden, saj da vlada že pripravlja zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki ga bo že prihodnji teden vložila v saborski postopek. Premierka še sodi, da sta obe vladi s podpisom dokazali, da »imata moč in da sta pripravljeni graditi mostove«.


Več v tiskani izdaji petkovega Dela.