Ne more vsaka vas trditi, da sta v njej trčili Evropa in Afrika

Prenovili so staro kovačnico in uredili informacijski center, ki bo vstopna točka v turistični rudnik ter Geopark Karavanke.

Objavljeno
28. maj 2014 19.26
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Mežica – Z vzpostavitvijo info točke ob vstopu v Unescov mednarodni Geopark Karavanke štirinajst koroških občin z obeh strani meje zaključuje 2,5 milijona evrov vreden projekt vzpostavitve geoparka. Zdaj bodo morali privabiti dovolj obiskovalcev ter zagotoviti lastno financiranje parka.

Na Glančniku, ob vstopu v muzej in turistični rudnik Podzemlje Pece, so za 300.000 evrov prenovili staro kovačnico in v njej uredili sodoben informacijski center, ki bo odslej tudi vstopna točka v turistični rudnik ter Geopark Karavanke. Podoben center so v začetku meseca odprli tudi na drugi glavni vstopni točki na avstrijski strani, v Železni Kapli. Štirinajst avstrijskih in slovenskih koroških občin je skupaj z lokalnimi partnerji ustanovilo delovno skupnost Geopark Karavanke, ki bo park vodila. Občine vsako leto prispevajo po 5000 evrov za delovanje geoparka, po izteku triletnega projekta vzpostavitve pa se bo moral financirati sam.

Unesco jih je že sprejel v svetovno in evropsko mrežo geoparkov

Najteže dosegljiv cilj, vpis v Unescovo evropsko in globalno mrežo geoparkov, so lani že dosegli ter tako potrdili, da gre na območju med Obirjem in Peco res za izjemno geološko dediščino. Direktorica Podzemlja Pece Suzana Fajmut Štrucl je ob odprtju info centra povedala, da so zadovoljni, ker bodo lahko razširili ponudbo ter predstavili številne posebnosti, ki jih do zdaj še niso mogli. Na celotnem območju geoparka, ki obsega 300 kvadratnih kilometrov, so uredili številne interpretacijske in animacijske točke, pohodne poti in doživetja, prirejajo geološke tabore, izobraževanja, vsakoletne dneve geoparka in številne druge aktivnosti. »Koroški pokrajinski muzej junija pripravlja še odprtje nove zbirke, pripravili bomo še nekaj promocijskega gradiva, s tem pa bo vzpostavitev geoparka končana.« V Podzemlju Pece končujejo tudi urejanje doživljajskega parka Adventure Peca.

Izjemno vrednost geoparka morajo prepoznati tudi domačini

Pri vzpostavljanju Geoparka Karavanke je sodeloval tudi Zavod RS za varstvo narave, direktor Darij Krajčič pa pravi, da so zdaj na vrsti domačini, lokalno okolje in občina, ki morajo v geoparku prepoznati svojo razvojno priložnost in z njegovo pomočjo ustvarjati nova zelena delovna mesta, saj bodo tako lahko preprečili odseljevanje mladih. »Verjamem, da boste znali ta izziv sprejeti, mi vam bomo pri tem pomagali. Upam tudi, da bomo kmalu v Sloveniji začeli razmišljati drugače, da ne gremo na dopust samo na morje in v tujino ter da bomo znali dopustovati tudi doma, da bodo domače destinacije postale tiste, ki bodo privlačile.« Krajčič je tudi poudaril, da morajo za uspešno trženje izjemnih geoloških danosti njihovo vrednost prepoznati in ceniti tudi domačini: »Ni v vsaki vasi ali kraju prelomnica med Afriko in Evropo. To je samo tukaj in nikjer drugje ter je krasno izhodišče, ki jo je mogoče nadgraditi z geologijo, tradicijo rudarjenja, tehniške dediščine.«

»Z vidika tehniške dediščine je prenova kovačije posebno pomembna, saj smo ta objekt tako uspeli iztrgati pozabi. V njem so skozi desetletja rudarjenja v našem rudniku služile vsakdanji kruh generacije naših dedov in očetov,« je dejal župan Mežice Dušan Krebel. »Turistični rudnik s 15.000 do 20.000 obiskovalci na leto že zdaj predstavlja temelj turistične ponudbe tega območja, zdaj pa je tudi sestavni del geoparka, zato je tukaj turistično ponudbo treba dograjevati še naprej.«

Lastnik Podzemlja Pece se o nadaljevanju še ni odločil

Lastnik turističnega rudnika in muzeja Podzemlje Pece družba TAB, Tovarna akumulatorskih baterij, se sicer ukvarja s popolnoma drugačno dejavnostjo - proizvodnjo baterij, rudnik in muzej pa so dobili v last ob nakupu družbe CPM Gradbeni materiali. »Ko smo kupili Gradbene materiale, so vsi ti projekti že bili, zato smo jih tudi do konca financirali, skupaj so vredni pol milijona evrov,« je dejal direktor TAB Bogomir Auprih. »Bilo bi zelo neodgovorno do drugih partnerjev in občin, če bi sredi projekta vse skupaj prekinili. Nadaljevali smo z željo, da to postane zgodba o uspehu, ki bo prinesla nova delovna mesta in razvoj turizma.« Auprih se zaveda, da to ne bo lahko. »Vložiti bomo morali veliko truda in znanja, da bomo to lahko izpeljali. Ostanimo optimisti.« Ali bo TAB vztrajal pri lastništvu Podzemlja Pece ter nadaljeval pot v turizmu, se še niso odločili, je dejal Auprih.