(Ne)odločena podpora Fakinu

Podporo za imenovanje Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so do zdaj napovedali SLS in SNS, k njegovi podpori se nagiba tudi SD.

Objavljeno
13. marec 2007 16.50
Samo Fakin je prepričan, da tožilstvo lovi napačnega človeka
Ljubljana - Državni zbor bo predvidoma na marčevski seji odločal o soglasju k imenovanju Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Do zdaj sta mu podporo napovedali SLS in SNS, k njegovi podpori se nagiba tudi SD. V SDS, LDS, NSi in DeSUS se želijo s Fakinom še sestati in bodo na podlagi pogovora z njim sprejeli odločitev. Glede podpore Fakinu se niso odločili niti v nepovezani poslanski skupini, kjer želijo preveriti vse dodatne okoliščine Fakinove kandidature.

Preverjanje dodatnih okoliščin

SLS Fakina načeloma podpira, danes pa se bo poslanska skupina z njim tudi sestala. Prav tako Fakina podpirajo v SNS. Poslanska skupina SD dokončne odločitve glede Fakina še ni sprejela, se pa nagibajo k podpori, je povedal vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. Menijo namreč, da je sestava skupščine ZZZS z zavarovanci in financerji takšna, da so gotovo dobro premislili pri izbiri kandidata za generalnega direktorja. Dokončno odločitev pa bodo v SD sprejeli po četrtkovem sestanku s Fakinom, je dejal Potrč.

V DeSUS se po besedah Franceta Žnidaršiča glede podpore Fakinu še niso odločili, saj se želijo z njim osebno sestati še ta teden. Njihova odločitev bo tako znana predvidoma v petek. NSi pa je Fakina povabila na sejo poslanske skupine prihodnji torek, je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Glede podpore Fakinu se niso odločili niti v SDS in LDS, kjer se prav tako nameravajo sestati s Fakinom in se bodo na podlagi pogovora odločili o soglasju k njegovemu imenovanju za generalnega direktorja ZZZS.

S Fakinom pa se ne nameravajo sestati v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Kot je povedal vodja te poslanske skupine Matej Lahovnik, so se odločili, da bodo v naslednjih dneh opravili še nekatere pogovore ter dodatno preverili vse okoliščine kandidature in na podlagi tega sprejeli svojo odločitev.

Fakin potrebuje navadno večino poslanskih glasov

Kot je znano, je predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl za sredo sklical nujno sejo komisije, na kateri bodo kot zainteresirano delovno telo obravnavali predlog za soglasje k imenovanju Fakina za generalnega direktorja ZZZS. Na seji naj bi se po Cviklovih besedah seznanili s Fakinovim programom, na podlagi česar bodo poslanci nato lažje sprejeli odločitev o soglasju k imenovanju novega direktorja zavoda.

Fakina je pri imenovanju na mesto prvega moža zavoda na zadnji seji konec februarja podprla skupščina ZZZS. Znano pa je, da Fakin podpore ne uživa v zdravniških organizacijah, ki so ga označile kot neustreznega kandidata.