(Ne)upravičeno zaračunani pregledi?

V Kirurškem sanatoriju Rožna dolina v Ljubljani pacientom z napotnico zaračunavajo prvi pregled, kar je po besedah ministrstva za zdravje kot tudi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije neupravičeno.

Objavljeno
22. januar 2007 20.11
Onkološki inštitut
Ljubljana - V Kirurškem sanatoriju Rožna dolina v Ljubljani pacientom z napotnico zaračunavajo prvi pregled, je v sredini oddaji Kje pa vas čevelj žuli na Valu 202 opozorila poslušalka. Da so ti pregledi zaračunani neupravičeno, so kasneje potrdili tako na ministrstvu za zdravje kot tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), v sanatoriju pa v današnjem sporočilu za javnost odgovarjajo, da delujejo v korist pacientov in zmanjševanja čakalnih vrst.

Kirurški sanatorij: Smo samoplačniška bolnišnica

Kot pojasnjujejo v Kirurškem sanatoriju, so samoplačniška bolnišnica, a pacientom omogočajo tudi koncesijsko zdravljenje na področjih žilne kirurgije (in sicer za operacije varic), abdominalne kirurgije s proktologijo, oftalmologije (za operacije sivih mren), na področju kirurgije roke in ultrazvočne diagnostike (za preglede trebušne votline).

V okviru programa zmanjševanja čakalnih dob se je v zadnjih letih število operativnih programov za koncesijske paciente v sanatoriju neprestano povečevalo, samo v letu 2006 so od ZZZS in ministrstva za zdravje pridobili program za dodatnih 1417 operacij.

Samoplačniške zdravstvene storitve na koncesijskih programih opravljajo le, kadar je pogodbeno dogovorjeni obseg storitev z ZZZS premajhen glede na povpraševanje pacientov in glede na dodeljen koncesijski program operativnih posegov, pojasnjujejo v Kirurškem sanatoriju. Za izvajanje programa zmanjševanja čakalnih vrst namreč niso uspeli pridobiti zadostnega števila točk za specialistične ambulantne preglede glede na število dodeljenih kirurških programov, še dodajajo v današnjem sporočilu za javnost.

Zaračunavanje zaradi povečevanja kirurških storitev

V sanatoriju so na problematiko povečevanja obsega programa kirurških storitev, ki mu ne sledi tudi povečevanje števila točk za specialistične ambulantne preglede, lani večkrat opozorili zavod in ministrstvo. Vendar pa po njihovih trditvah odziva na njihova opozorila ni bilo, zato so niso imeli druge možnosti, kot začeti zaračunavati prve specialistične preglede pacientom.

O tem, da je treba prvi pregled pri specialistu kirurgu plačati, so sproti obveščali vse paciente, zagotavljajo v sanatoriju. Ob tem pojasnjujejo, da napotnico za zdravljenje napiše splošni zdravnik, zato mora vsakega pacienta najprej pregledati specialist kirurg, ki ugotovi, ali je operativni poseg sploh potreben in če poseg, ki ga pacient potrebuje, v sanatoriju sploh izvajajo.

V okviru koncesijskega programa, ki ga financira ZZZS, so pacienti pregledani tik pred operacijo, opravljen je operativni poseg in hospitalizacija ter najmanj dva kontrolna pregleda po operaciji. V Kirurškem sanatoriju bi lahko izvajali tudi prvi specialistični ambulantni pregled v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja le, če bi uspeli pridobiti dovolj točk za specialistične ambulante, še pojasnjujejo v sanatoriju.