»Ne volite tistih, ki vnašajo med narod razdor!«

V spomin na partizanski upor proti okupatorju na Trebelnem, slavnostni govornik nekdanji Kučanov in Türkov svetovalec.

Objavljeno
07. september 2013 17.10
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebelno – »Smo v gospodarski in moralni krizi. Preveč je tistih, ki še danes spodbujajo sovraštvo, dajejo lažne obljube in tistih, ki nas prepričujejo, da je naša prihodnost le v varčevanju in odpovedovanju,« je na današnji partizanski slovesnosti na Trebelnem med drugim povedal Franc Hočevar, nekdanji svetovalec predsednikov Milana Kučana in Danila Türka.

Ljudje ne delajo zato, da bi imeli likvidne banke

Spomina na 70-obletnico ustanovitve 12. slovenske narodno-osvobodilne udarne brigade, 71-obletnico ustanovitve Gubčeve brigade in 72-obletnico ustanovitve Mokronoške čete se je udeležilo 600 udeležencev, med njimi številni mladi in nekdanji borci proti fašističnim zavojevalcem. Med udeleženci proslave je bil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki so ga ljudje za vse, kar je storil za samostojno Slovenijo, večkrat nagradili z bučnim aplavzom.

Hočevar je bil kritičen do aktualnih družbenih in političnih razmer v naši državi. Po njegovem prepričanju ljudje delajo zato, da bi bolje živeli in ne zato, da bi imeli likvidne banke, in da bi hranili neustavljivo pohlepnost in grabežljivost. Hočevar je na zbrane apeliral, da na naslednjih volitvah ne volijo tistih, ki vnašajo razdor v slovenski narod in neprestano vzbujajo sovraštvo in občutek krivde.

»Izbirajte tiste, ki so spoštljivi in pravični in imajo vrline, po katerih bi se radi tudi sami zgledovali, kot so odgovornost, delavnost, razumnost in zlasti poštenost. Kot taborniki smo nekoč spoštovali pet čarobnih besed: hvala, prosim, oprostite, dober dan, nasvidenje. Če bi te besede vsi prevzeli za svoje, bi nam bilo veliko lepše in enostavneje,« je prepričan Hočevar.

Spomin na pravičen partizanski boj se mora ohraniti

»Želim si, da nas ne bi notranji nesporazumi in ukvarjanje s postranskimi temami pripeljala tja, kamor si nihče od nas ne želi, medtem ko resnične probleme zavestno potiskamo ob stran,« je zbrane med drugim opozoril župan občine Mokronog – Trebelno Anton Maver in se zavzel, da se ohrani spomin na pravičen partizanski boj in na osamosvojitveno vojno.

Domobranci so bili Hitlerjevi pomagači

Nekdanji partizan in general Mirko Mirtič je obračunal z novimi razlagalci zgodovine z besedami, da domobranci niso bili nobeni borci za svobodo ampak tisti, ki so skupaj z nemškim okupatorjem uničevali domove zavednih Slovencev. »Bili so in ostajajo tisto, kar jim je ukazal Hitler v Mariboru: Naredite mi to deželo spet nemško,« je povedal Mirtič. »To niso ideološka zborovanja, ampak spoštljiv spomin na preteklost. Pomembno je, da se ljudje srečujemo in izkažemo čast borcem za domovino,« pa je menil sevniški župan Srečko Ocvirk. Vse zbrane so po bogatem kulturno-zgodovinskem programu pogostili s partizanskim golažem.