Ne za trgovski center pri pokopališču

Boj za zeleno površino Logatčani travnika sredi mesta ne dajo za še en trgovski center – Če bo prostorski načrt sprejet, v civilni pobudi napovedujejo referendum

Objavljeno
23. oktober 2013 22.55
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Logatec – Logaška civilna iniciativa hoče preprečiti gradnjo trgovskega centra na travniku sredi Logatca, občinski svetniki bodo danes odločili, ali bodo pritrdili interesom lastnika in investitorja ali Logatčanom.

Zanimanje za izdelavo prostorskega načrta za gradnjo trgovskega centra na 6200 kvadratnih metrih površin sredi Logatca je pokazal lastnik zemljišča in investitor Marjan Pišljar oziroma njegovo podjetje Metalka Commerce, nasprotujejo pa mu številni Logatčani, zbrani v civilni iniciativi. Nasprotovali so že na javni obravnavi na začetku oktobra.

»Nikjer več trgovskih centrov ne postavljajo sredi mesta, ta pa bi stal pri vrtcu, šoli, športni dvorani in kar je najbolj etično sporno, nasproti logaškega pokopališča. Polovico zgradb naselja ob Logaščici in nekaj soseske Sončni log je bilo med poplavami pod vodo, mesto s 7500 prebivalci je brez parkirišč in ima tri otroške gugalnice. Kot vemo, ni bila narejena nobena študija vplivov na okolje ali na promet. Že zdaj imamo prometne težave, most je, na primer, nosilnosti le 7,5 ton. Naj raje občina to zemljišče odkupi in na njem uredi parkovne in parkirne površine,« pravi Logatčan Matevž Bambič v imenu civilne iniciative. Županu so izročili peticijo z 240 podpisi.

Ali je lokacija zaradi bližine pokopališča sporna, smo vprašali tudi logaškega župnika Janeza Kompareta. »Naj o tem odločijo kompetentni, jaz se v to ne spuščam,« je na kratko povedal župnik.

Župan: Videli bomo, kaj bo jutri odločil občinski svet

»Območje je že z občinskim prostorskim načrtom namenjeno javnim dejavnostim, jaz pa moram postopek voditi v skladu z zakonom. Prejšnji lastnik je zemljišče pred desetimi leti občini ponudil v odkup. Takrat sem kot predsednik krajevne skupnosti sklical predstavnike vrtca, šole, policije, župana, pa interesa ni bilo. Nekaj travnika je že občinskega, veliko ga je kmetijskega v zasebni lasti. Videli bomo, kaj bo jutri odločil občinski svet,« je včeraj dejal logaški župan Berto Menard.

Obravnava prostorskega načrta za trgovski center je predvidena za današnjo sejo občinskega sveta, mogoče pa je, je za Delo pojasnil župan, da bo odbor za okolje in prostor občinskim svetnikom predlagal umik točke z dnevnega reda seje. Če se bo z odborom strinjalo enajst občinskih svetnikov, bo civilna iniciativa za zdaj preprečila gradnjo Lidlovega ali Eurospinovega (tega ne ve niti župan) trgovskega centra sredi Logatca in na poplavnem območju.

»Če bo točka samo umaknjena z dnevnega reda, bi to lahko le odložilo problem,« meni Mojmir Fortuna iz civilne iniciative. »Če pa bi občinski svet predlagano pozidavo potrdil, bomo začeli zbirati podpise za občinski referendum in za natančno presojo vseh dokumentov in študij, skupaj s poplavno.«