Nečloveško ravnanje NLB: vzeli bodo edini bankomat

Grozijo, da bodo banko zapustili.

Objavljeno
11. november 2011 12.15
Posodobljeno
13. november 2011 12.00
Oste Bakal
Oste Bakal

NEGOVA – Starodavno, a hkrati izjemno lepo naselje Negova, katerega prva omemba sega že v leto 1169 in ki leži na obrobju Slovenskih goric, se v zadnjih letih ponaša z velikim razcvetom zlasti izletniškega, a tudi kulinaričnega, etnološkega, lovnega in ribolovnega turizma. Naselje v občini Gornja Radgona z gručastim jedrom na terasi zahodno od osrednjega dela Ščavniške doline, ki ima blizu 350 prebivalcev, je znano tudi po številnih pomembnih Slovencih. Največ obiskovalcev je Negova imela v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja, ko je še živel dobri človek iz Negove, Ivan Kramberger, ki so ga v sumljivih okoliščinah ustrelili. Po ureditvi srednjeveškega gradu, zeliščnega parka in še nekaterih znamenitosti in infrastrukture postaja Negova v zadnjih letih znova pomembna turistična destinacija.

Krajanov o umiku bankomatov niso obvestili

Žal pa kmalu turisti in drugi ljudje, ki pridejo v Negovo brez gotovine, ne bodo mogli kupiti spominkov, popiti kave in kar je še takšnih reči. V Negovi namreč kmalu ne bo več niti bankomata, kar je še posebej prizadelo domačine, ki bodo po novem morali po gotovino v več kilometrov oddaljene kraje: Cerkvenjak, Benedikt, Sveti Jurij ob Ščavnici, Radence ali Gornjo Radgono. O tem, da jim bo Nova Ljubljanska banka (NLB, divizija Podravje), odstranila bankomat krajanov sploh niso obvestili, temveč so to izvedeli iz časopisnega razpisa, ko so iskali izvajalca odstranitve kakšnih 30, domnevno nerentabilnih, bankomatov v Podravju. In to dela banka, ki tako pogosto potrebuje prav pomoč državljanov pri pokrivanju izgub in dokapitalizacijah.

Bankomat posloval praktično brez stroškov

Ko so pred kakšnimi sedmimi leti namestili bankomat, so se mnogi Negovčani veselili kot majhni otroci, zdaj pa preprosto ne morejo razumeti tega tolikokrat nečloveškega kapitalizma. Očitke, da njihov bankomat ni rentabilen, zavračajo, saj NLB menda ne plačuje ne najemnine ne elektrike in ne varovalnih naprav. Sicer pa v Negovi upajo, da bo kmalu na istem mestu stal bankomat kakšne bolj »človeške banke«, kot pravijo. Ob tem so v treh dnevih v krajevni trgovini bifeju in frizerskem salonu zbrali skoraj 300 podpisov ogorčenih krajanov, ki nasprotujejo odstranitvi bankomata. Praktično vsi tudi poudarjajo, da bodo zamenjali banko, med njimi tudi direktorji nekaterih podjetij, ki nameravajo (če ne bo sprememb na boljše ali vsaj ohranitve obstoječega stanja) vsem svojim zaposlenim nakazovati plače na kakšni drugi banki.

Kam po denar?

»O tem nas sploh niso obvestili. Pri nas imajo bančniki stroške samo s polnitvijo bankomata, drugih pa ne, saj ne plačujejo ne najemnine ne elektrike in ne varovanja, ker mi imamo zavarovan objekt in vidimo vsa gibanja. Oni pa trdijo, da imajo največ stroškov z varovanjem. Odkar imamo bankomat, ni bilo niti enega poskusa vloma. Dnevno je okrog 40 transakcij, lahko pa bi jih bilo še več, če bi bil bankomat vedno oskrbljen z denarjem in če ne bi bil tako pogosto pokvarjen. Tu so turisti, tu se vse dogaja, tu so cerkev, šola, poroke, trgovina, gostilne, pa še pošta v Ivanjcih je odprta samo med 8. in 10. uro, pet dni v tednu,« nam pove lastnica trgovine in prostorov, kjer je vgrajen bankomat, Cvetka Kocbek Feher, ki se je že prej odločila zapustiti sodelovanje z NLB.

Ob tem se govori, da bodo kmalu ostali še brez pošte v Spodnjih Ivanjcih, kar bo povzročilo težave zlasti starejšim ljudem. Ker v Negovi nimajo niti širokopasovne kabelske povezave, mnogi nimajo možnosti niti za elektronsko bančništvo. Sicer pa se vidi, kako državne ustanove delajo za državljane, saj sta tako NLB kot Pošta Slovenije v večinski državni lasti.

Na NLB zagovarjajo rentabilnost

Očitke iz Negove smo preverili tudi pri odgovornih na NLB, kjer so nam pri službi za odnose z javnostjo povedali, da moramo razumeti, da mora banka upoštevati stroškovni vidik oziroma vidik ekonomske učinkovitosti. »Pri tem je eden od pomembnih dejavnikov število transakcij na določenem bankomatu, opravljenih na dan oz. v daljšem časovnem obdobju. Bankomat je na tej lokaciji od leta 2004. Na bankomatu v Negovi že daljše obdobje beležimo slab obisk oz. bistveno premajhno število transakcij, ki bi še zadoščalo minimalnim zahtevam po ekonomski upravičenosti. Zato je bila sprejeta odločitev, da bankomat z lokacije umaknemo. Pred postavitvijo ali odstranitvijo bankomata na kateri koli lokaciji v NLB analiziramo izpolnjevanje določenih standardov in kriterijev za izbiro lokacije: od varnostnega do stroškovnega, logističnega (gotovina), dostopnosti ... Kolikor je le mogoče, upoštevamo tudi interese oz. potrebe lokalnega okolja,« nam je zatrdila Mojca Strojan iz NLB, a se krajani ne strinjajo z njenimi argumenti.

Ker bančniki pred postavitvijo bankomata ocenjujejo svoje poslovne in ekonomske kriterije, bi morali biti pravzaprav zadovoljni tudi danes, ko je transakcij več kot pred sedmimi leti. Negovčani hkrati zavračajo mnenje bančnikov, da so optimalno obremenjeni tisti bankomati, na katerih je mesečno med 4000 in 7000 transakcij. V Gornji Radgoni na primer na razmeroma majhnem prostoru »rentabilno deluje« kar 12 bankomatov različnih bank.

Če bi v mestu, kjer nimajo niti 5000 prebivalcev, vsi bankomati delovali rentabilno, kakor se pričakuje od Negove, bi morali Radgončani mesečno opraviti od 48.000 do 84.000 transakcij, kar je po prepričanju Negovčanov nemogoče.