V Sloveniji 38 okužb, v Avstriji 331, nov rekord na Hrvaškem

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.

Objavljeno
21. avgust 2020 07.45
Posodobljeno
21. avgust 2020 21.32
Vlada je sporočila, da so v četrtek v Sloveniji odkrili 38 novih okužb, ena oseba je umrla. FOTO: Denis Lovrović/Afp
A. V., M. B., STA
A. V., M. B., STA

Ključni poudarki

  • V Sloveniji 38 okužb
  • Na Hrvaškem nov rekord
  • V Avstriji 331 novih okužb
  • V šole 1. septembra vsi
  • Odlok ima več izjem


21.30 Za otroke nad 12 let enaka pravila pri nošenju maske kot za odrasle

 Za otroke nad 12 let bi morala pri nošenju zaščitnih mask za preprečevanje širjenja novega koronavirusa veljati enaka pravila kot za odrasle. Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno, za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih, priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Organizacija je najnovejša priporočila pripravila skupaj s Skladom ZN za otroke (Unicef). Pri tem so sodelovali strokovnjaki iz več držav in z različnih področij. Upoštevali so najnovejše ugotovitve glede prenosa novega koronavirusa pri otrocih ter posebnosti pri nošenju zaščitnih mask glede na starost otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za otroke nad 12 let tako priporočajo, da se pri uporabi zaščitnih mask ravnajo enako kot odrasli. To še posebej velja takrat, ko ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj enega metra in na območjih z velikim številom okužb, piše v priporočilih.
Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno. Strokovnjaki to priporočajo zaradi varnosti in splošnega interesa otrok v tej starostni skupini, pa tudi zato, ker si še ne morejo pravilno namestiti maske ob minimalni pomoči. Za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih. Med njimi sta število okuženih v okolju, kjer otrok živi ter sposobnost otroka, da si varno in pravilno namesti masko. Med dejavniki, ki jih je pri tej odločitvi treba upoštevati, WHO omenja tudi dostop do mask ali možnosti njihovega pranja. STA

20.25 WHO: Korupcija pri nabavi zaščitne opreme je umor

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) upa, da se bo pandemija covida-19 končala prej kot v dveh letih, je danes dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Korupcijo pri nabavi zaščitne opreme za zdravstvene delavce pa je označil za enakovredno umoru, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je pojasnil, korupcija, zaradi katere zdravstveni delavci morajo delati brez ustrezne zaščitne opreme, ne ogrozi le njih, temveč tudi bolnike, za katere skrbijo. »Kakršna koli vrsta korupcije je nesprejemljiva,« je poudaril Tedros v odgovoru na vprašanje o korupcijskem škandalu v Južni Afriki na novinarski konferenci na daljavo. »A korupcija, povezana z zaščitno opremo, je zame pravzaprav umor," je dejal. "Gre za kriminal, umor in se mora nehati,« je bil oster. STA

19.00 V Franciji otroci v šolo z maskami

Francoski šolarji, starejši od 11 let, bodo morali ob vrnitvi v šole čez dober teden dni nositi zaščitne maske, je sporočil francoski minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer. Gre za še enega v vrsti strožjih ukrepov, s katerim želijo tamkajšnje oblasti upočasniti širjenje novega koronavirusa. Tudi v Franciji namreč, podobno kot v številnih drugih evropskih državah, število novih okužb v zadnjih tednih narašča; samo v četrtek so jih potrdili 4700, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Obenem narašča število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje ali celo zdravljenje na intenzivni negi.

image
Ponekod v Franciji so maske obvezne tudi na javnih površinah. FOTO: Loic Venance/Afp


Vlada bo zagotovila maske družinam z nižjimi prihodki, pri čemer se bo odločala od primera do primera, pa je danes ob obisku ene od šol v regiji Oise na severu Francije, ki jo je epidemija hudo prizadela, še povedal Blanquer.Napovedani ukrep zadeva šolarje od 11. do 18. leta starosti. Novo šolsko leto se v Franciji začenja 1. septembra in ga, kot je zatrdil minister, na ravni države ne bodo preložili. Da bi se šolsko leto začelo kasneje, so namreč predlagali nekateri sindikati učiteljev, ki jih skrbi vnovičen porast okužb. V Franciji je sicer novi koronavirus doslej terjal več kot 30.400 življenj. STA

16.20 Do včeraj izdanih 52.000 karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do četrtka izdalo 52.000 karantenskih odločb oziroma 1500 od ponedeljka do četrtka. Do ponedeljka so jih namreč izdali 50.500, so takrat sporočili za STA. Na ministrstvu pravijo, da bodo delo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam prilagodili tako, da bo izdajanje odločb teklo čim hitreje. Na ministrstvu ob tem upajo, da bo čim več državljanov upoštevalo poziv ministra za zdravje Tomaža Gantarja in se v domovino iz Hrvaške vrnilo še pred uvedbo karantene na meji. Ta bo začela veljati v ponedeljek opolnoči. Velik del odločb izdajo osebam na mejnem prehodu, ki prihajajo iz držav, za katere je obvezna karantena, del pa na predlog epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Slednja opravlja epidemiološko anketiranje potrjenih bolnikov s covidom-19 in obravnava tesne kontakte. To lahko traja tudi več dni, nato pa predlaga karanteno, ki traja 14 dni od zadnjega tesnega stika s potrjenim primerom, so zapisali. STA

15.50 ZDA grozi pomanjkanje injekcij

Medtem, ko države tekmujejo katera bo cepivo razvila prej, se ZDA sooča z novo potencialno krizo; pomanjkanjem zadostnega števila injekcijskih igel za izvedbo cepljenja v zadostnem obsegu, poroča Guardian. Cepivo bi bilo lahko dosegljivo že v letošnji zimi, a kljub temu, da proizvajalci igel v ZDA že delujejo v največjih možnih kapacitetah, bi bilo potrebno zaloge injekcij podvojiti. Ko bo cepivo širše dosegljivo, bi jih lahko pričelo primanjkovati na globalni ravni. 

14.10 Nov rekord na Hrvaškem

Štab civilne zaščite na Hrvaškem je javil, da so v zadnjih 24 urah našteli rekordnih 265 primerov okužb s koronavirusom. Za posledicami bolezni covid-19 je umrla ženska, ki je imela zraven še številne druge bolezni. Število aktivno okuženih na Hrvaškem je 1842.

14.00 Štiri tisoč evrov donacije lokalni bolnišnici

McDonald's želi z otvoritvijo vsake nove restavracije pozitivno vplivati tudi na lokalno okolje. Poleg tega, da zagotovi nova delovna mesta, v vsakem mestu opravi tudi dobrodelno donacijo. V Murski Soboti so donacijo v višini štiri tisoč evrov namenili Splošni bolnišnici Murska Sobota. Direktor bolnišnice dr.  Bojan Korošec pravi, da peta največja bolnišnica v Sloveniji strokovno in kadrovsko raste še posebej zadnja leta, zato so vsake pomoči izredno veseli. Vodstvo bolnišnice bo zbrana sredstva namenilo oddelku Covid v stari porodnišnici, ki jo te dni povečujejo in prenavljajo.

13.27 Inšpektorat za delo poostreno preverja uporabo zaščitnih mask v gostinstvu

Inšpektorat RS za delo s terena prejema informacije, da zaposleni v dejavnosti gostinstva priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ne upoštevajo, zato je v panogi v teh dneh poostril nadzor. Posebej se je osredotočil na uporabo zaščitnih mask v delovnem procesu.

12.43 V Avstriji 331 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v 24 urah potrdili 331 novih okužb z novim koronavirusom, od tega več kot polovico na Dunaju, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. V zadnjem dnevu je koronavirusni bolezni 19 podlegel tudi en človek, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na Dunaju so potrdili 172 novih okužb, sledita Zgornja Avstrija z 59 novimi okužbami in Tirolska s 34. V bolnišnicah je na zdravljenju 112 bolnikov, od tega 22 na intenzivni negi.

12.30 Ponekod na meji s Hrvaško daljše čakalne dobe

Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško nastajajo zastoji. Čakalna doba je trenutno po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste najdaljša na Gruškovju, kjer osebna vozila čakajo na vstop v Slovenijo tudi do dve uri. Slabo uro za vstop čakajo na Dragonji in Jelšanah, do pol ure pa na mejnih prehodih Sečovlje in Starod. Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči.

12.00 V Latinski Ameriki covid-19 zahteval več kot 250.000 življenj

V Latinski Ameriki in na Karibih je do četrtka zaradi covida-19 umrlo že več kot 250.000 ljudi, kažejo podatki francoske tiskovne agencije AFP na podlagi statističnih podatkov držav.

11.17 Madžarska bo s septembrom zaostrila pogoje za vstop v državo

Madžarska bo s 1. septembrom zaostrila pogoje za vstop v državo, da bi preprečila širjenje novega koronavirusa, saj je v sosednjih državah vse več okuženih, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal premier Viktor Orban. Ko se bo začelo novo šolsko leto, se bo režim prehoda meje, ki je veljal v poletni počitniški sezoni, spremenil, je dejal Orban za državni Kossuth Radio, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

11.10 Svetovna banka: Pandemija bi lahko v skrajno revščino potisnila do 100 milijonov ljudi

Pandemija covida-19 bi lahko po ocenah Svetovne banke v skrajno revščino potisnila med 70 in sto milijonov ljudi, je opozoril predsednik Svetovne banke David Malpass. Opozoril je še, da je dolžniška ranljivost revnih držav velika in se zavzel za delne odpise njihovih dolgov.

10.25 Največ novih okužb v Ljubljani

Največ novih okužb so v četrtek potrdili v ljubljanski občini, in sicer devet, tri v Trebnjem, po dve v Celju, Velenju, Vrhniki in Gornji Radgoni. Po eno okužbo so potrdili v občinah Rogaška Slatina, Šentjur, Dravograd, Lendava, Grosuplje, Lukovica, Vodice, Dolenjske Toplice, Laško, Štore, Izola, Brežice, Mirna, Kostanjevica na Krki, Muta, Grad, Poljčane in Škocjan, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Skupaj so v Sloveniji doslej potrdili 2574 okužb, aktivnih pa je 341.

9.50 V Sloveniji 38 novih okužb, ena oseba umrla

Vlada je sporočila, da so v četrtek v Sloveniji odkrili 38 novih okužb, ena oseba je umrla. Skupno so testirali 1096 ljudi, hospitaliziranih je 18, nihče ni na intenzivni negi, eno osebo pa so odpustili iz bolnišnice.



9.20 V primeru dveh okužb konec Toura za ekipo

Organizatorji kolesarske dirke po Franciji (ASO) so vsem sodelujočim ekipam poslali 18-stranski dokument, v katerem je zapisano, da bi v primeru dveh pozitivnih izvidov na novi koronavirus v celotni ekipi, le ta morala zapustiti Tour, poroča več za kolesarstvo specializiranih medijev.

7.15 Preštevanje okuženih in čakanje na končne odločitve

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na seji vlade predstavila različne modele, po katerih bi v novem šolskem letu lahko potekal pouk, in članom vlade razdelila publikacijo z opisanimi modeli, so za Delo odgovorili v službi za odnose z javnostmi šolskega ministrstva. Za zdaj še velja, da gredo v šole 1. septembra vsi. Ravnatelji sicer končno odločitev pričakujejo prihodnji teden. Tudi šole po Evropi se pripravljajo na novo šolsko leto, ki ga bo večina začela brez omejitev in z več scenariji.

Več v prispevku: Preštevanje okuženih

image
Odlok o prehajanju meje, s katerim je vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni karanteno ob vstopu v Slovenijo, predvideva več izjem. FOTO: Denis Lovrović/Afp


7.00 Covid-19 ali gripa? Težko bo razlikovati

Čeprav je do oktobra, ko bomo v državi predvidoma začeli cepljenje proti gripi, ki pomeni veliko grožnjo javnemu zdravstvu, še daleč, strokovnjaki že zdaj poudarjajo, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa to letos pomembnejše kot kdaj prej. »Infektologi prav gotovo svetujemo cepljenje proti gripi, saj bomo tako zmanjšali število bolnikov, ki bodo jeseni potrebovali zdravstveno obravnavo. S tem bomo lahko ohranili tudi ustrezno kakovost obravnave,« meni dr. Bojana Beović, vodja strokovne komisije za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Več v prispevku: Covid-19 ali gripa?

6.30 Nekaj izjem pri prečkanju meje

Odlok o prehajanju meje, s katerim je vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, kar pomeni karanteno ob vstopu v Slovenijo, predvideva več izjem. Tisti, ki dnevno vstopajo v Slovenijo, bodo lahko mejo prehajali prosto, nasprotno pa bodo morali tedenski migranti predložiti potrdilo o največ 36 ur starem negativnem testu na novi koronavirus. Iz Hrvaške v Slovenijo brez karantene tako lahko pridejo nekateri dnevni migranti, avtoprevozniki in športniki, a le s potrdilom o negativnem testu na covid-19.