Nekatere bolnišnice zaradi virusov zapirajo vrata za obiskovalce

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so zaznali zmeren upad akutnih okužb dihal, medtem ko je gripi podobne bolezni še nekoliko več kot prejšnji teden. Kljub temu v bolnišnicah po državi omejujejo obiske.

Objavljeno
04. februar 2011 15.09
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si
Ljubljana, Celje - V glavni stavbi UKC Ljubljana na Zaloški 7 so denimo prepovedali obiske zaradi širitve sezonskih črevesnih virusnih obolenj. Pojasnjujejo, da želijo s tem ukrepom zaščititi hospitalizirane pacient in zaposlene.

V Splošni bolnišnici Celje so obiske bolnikov zaradi naraščajočega števila gripoznih obolenj prepovedali že včeraj. Do nadaljnega jih lahko obišče en najbližji svojec, a le, če je zdrav.

V današnjem poročilu IVZ navaja, da obolevnost povzročata virus influence A(H1N1) 2009 (pandemski virus) in virus influence B. Potek gripe se med sezono ni spremenil, odvisen je predvsem od bolnikovega splošnega stanja oziroma stanja njegovega imunskega sistema.

V bolnišnicah je število sprejemov zaradi akutnih okužb spodnjih dihal primerno letnemu obdobju. Število bolnikov, sprejetih v bolnišnico s potrjeno gripo (A ali B) je nizko. Do sedaj je bilo sprejetih nekaj več kot 240 bolnikov, od tega manj kot 10 odsotkov v enote intenzivne terapije.

Obremenitev bolnišnic ni večja od pričakovane. Glede na podtipe, ki krožijo letos, je zdravljenje s protivirusnim izdravili (zaviralci nevraminidaz) indicirano pri bolnikih, kjer se pričakuje težek potek oziroma zaplete.

Cepljenje proti gripi je, kot poročajo, še vedno smiselno. Posebej pomembno je, da se proti gripi zaščitijo bolniki s kroničnimi boleznimi, nosečnice v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti ter starejši. Cepiva proti gripi je v Sloveniji dovolj na voljo.

Obolevnost z gripo se zmanjšuje v najbolj zahodnem delu Evrope, drugod sta razširjenost in intenziteta kroženja gripe še precejšnja, vendar ne naraščata. Več je virusa influence A(H1N1) 2009 in manj virusa influence B.