Nekateri gobarji ne poznajo mere

V Besnici pri Kranju je gozdarska inšpektorica ob pomoči policije zasegla 30 kilogramov jurčkov in marel.

Objavljeno
03. oktober 2012 19.32
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Gozdarska inšpektorica Urša Ahačič Pogačnik je imela danes obilo dela z gobarji v Besnici, v veliko pomoč pa so ji bili policisti, kateri so uničili 30 kilogramov zaplenjenih gob in jih vrnili v naravo.

Gozdovi okoli Besnice pri Kranju slovijo po obilju gob, zlasti jurčkih in marelah. Košara je, kot pravijo poznavalci, polna v eni uri. In današnje lepo vreme in prava luna so zmamili na plano številne ljubitelje gliv. »Bile so izredne razmere, kajti v dveh urah sem naštela 45 avtomobilov, parkiranih po vseh možnih izogibališčih ob dveh gozdnih cestah. Bilo jih je toliko, da mi je zmanjkalo zloženk o pravilnem nabiranju gob, katere sem zatikala za brisalce. Lastniki gozda sploh niso mogli normalno v gozd in sekati drevja. Povsod so bili gobarji. In to gobarji brez vsake mere. Nekateri so bili v gozdu očitno od zgodnjih jutranjih ur, saj so pri sebi imeli celo svetilke,« je dejala Urša Ahačič Pogačnik, gozdarska inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, ki sicer nadzira t. i. južno Gorenjsko oziroma gozdove v upravnih enotah Kranj, Škofja Loka in Tržič.

Danes je inšpektorica izdala štiri inšpekcijske odločbe o zasegu in tri plačilne naloge, dva gobarja pa je opozorila, ker sta gobe nabirala v plastično vrečko. Današnji razkriti rekorder je bil malce starejši gospod, ki je imel 10 kilogramov, sicer pa je naša sogovornica v preteklosti že zalotila gobarja s 15 kilogrami gob ... »Ljudje so sicer poučeni, da je dovoljeno zgolj rekreativno nabiranje in da lahko vsak posameznik nabere dva kilograma na dan. Toda ... «

Naša sogovornica je v letošnjem letu opravila pet nadzorov, v ponedeljek, 1. oktobra, je bila na Mežakli, kjer pa, kot je dejala, ni bilo sile. Zato pa je srečala zelo zelo prestrašenega nabiralca, ki je opazil medveda. Zaupal ji je, je zaradi tega letošnjo gobarsko sezono zaključil, zelo verjetno pa bo tudi v prihodnje bolj malo zahajal po glive v tiste konce.

Urša Ahačič Pogačnik je današnji nadzor v Besnici opravila ob pomoči policije, saj je to najučinkovitejše. Gre sicer za ustaljeno prakso, nadzor pa se opravlja kampanjsko, v času, ko gobe na nekem območju rastejo intenzivno. Med njimi so bili očitno nabiralci, ki potem gobe preprodajajo. Toda to je, kot pravi, zadeva tržno in davčno inšpekcijo. Povsem neuraden podatek je, da v Kranju odkupujejo jurčke po 14 evrov za kilogram.

Poročilo o delu gozdarske inšpekcije iz lanskega leta navaja, da leto 2011 v zavesti ljubiteljev nabiranja gob ne bo dolgo zapisano. Predvsem zaradi suše je bilo gob zelo malo. Gozdarski inšpektorji so kljub temu ob pomoči policije opravili 13 pregledov, od teh trije v soboto in nedeljo. Izdan je bil le en plačilni nalog v prekrškovnem postopku, ker je kršitelj imel pri sebi več gob kot bi jih lahko nabral v enem dnevu. Kljub temu, da kršitev ni bilo veliko, imajo take akcije po mnenju inšpektorjev preventivni učinek, saj sporočajo javnosti, da se je potrebno tudi v gozdu ravnati v skladu s predpisi. Nabiralci gob v glavnem dobro poznajo določilo predpisov, ki količinsko omejuje nabiranje gob do dva kilograma, nekoliko manj poznajo določila o načinu nabiranja in prenašanja gob, zelo slabo poznajo zaščitene vrste. Gozdarska inšpekcija pa, kot je navedeno v omenjenem poročilu, že več let opozarja na potrebo po spremembi predpisa. Sedanja omejitev nabiranja na dva kilograma zahteva veliko kontrole, ne zagotavlja pa več miru v gozdu.

Po mnenju javnosti in strokovnjakov bi bilo potrebno uvesti časovno in prostorsko omejitev nabiranja gob. Verjetno bi bilo potrebno razmišljati o uvedbi dovolilnic za nabiralce, s katero bi posameznik pridobil pravico nabirati gobe v določenem času na določenem območju.