Nekateri poznajo »recept za cvrtje Slovencev&laquo

Na spletni socialni mreži Facebook se je pojavila skupina, ki ponuja recept za "cvrtje Slovencev v ponvi". Po poročanju nekaterih medijev bo skupino tožil Peter Močnik iz Trsta, stran pa naj bi tudi že prijavil policiji.

Objavljeno
28. avgust 2009 12.15
Ta.R.
Ta.R.
Trst - Na spletni socialni mreži Facebook se je pojavila skupina, ki ponuja recept za "cvrtje Slovencev v ponvi". Skupina nosi ime "4 sciavi in padella", kar bi se lahko prevedlo "štirje sužnji v ponvi". Beseda "sciavo", ki se izgovarja ščavo in v tržaškem italijanskem narečju pomeni suženj, velja za najbolj znano psovko, ki jo italijanski nacionalisti uporabljajo proti Slovencem.

V skupini je trenutno 69 članov, vendar se število članov zelo hitro veča. Največ novih članov je Slovencev.  Skupino je ustvaril Thomas Padovan.


Na strani skupine je zapisan tudi ''recept kako cvreti Slovence v ponvi':

1) Vzemite lepo veliko ponev, široko 3,50 ali štiri metre in visoko približno poldrugi meter. Če ne najdete podobne ponve, bodite brez skrbi, tu blizu je jeklarna, ki izdeluje res lepe proizvode.

2) V ponev zlijte približno 150 litrov olja (v redu bo tudi najslabše, s katerim razpolagate, pa tudi nadomestno olje za avtomobil) in počakate, da se segreje.

3) Vzemite štiri ščave, vendar niso vsi dobri, najboljši so tisti, ki se imajo za lepe, se pravi tisti tečneži, ki se predstavijo na zabavah in pokvarijo vse, ali tisti, ki se te lotijo, če si sam, če pa si v družbi s prijatelji, se te izogibajo.

4) Čim je olje toplo, jih potopite vanj, ni važno gole ali oblečene, zabavajte se z lastnimi ustvarjalnimi vrlinami. Ko jih ne boste več slišali kričati, pomeni da so nared ...

Skupini, ki ima rasistični značaj in nasilno vsebino, ter ščuva k etničnem in rasnem sovraštvu še posebej k nasilju do pripadnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji, je že bila vložena tožba. Po poročanju nekaterih medijev, bo skupino tožil Peter Močnik iz Trsta, stran pa naj bi že prijavil policiji.


Odzivi nekaterih slovenskih uporabnik Facebooka so na zid omenjene strani napisali:

''Madonca, saj v tej skupini so ti pravi ŠČAVI ... če bi njih ocvrli , bi prebavljaji celo večnost ... in to v najboljšem slučaju, hehehehh.''

''Soglašam z Markotom, totalno. Kaj ko bi na teh grupah kar masivno začeli pisat po slovensko, morda bi jih še bolj jezilo.''


''Ne bi smel biti problem pisati slovensko, ker nikjer ni omejeno na uporabo italijanskega jezika.''

 

''Pomoje bi jih še bl razpizdl če bi se še več slovencev prdružl :)''

 

''hahahaha!!! TRST J NŠ!!!!!!!!! ku ste bolani !!!!!!!!!''

 

''Ma pohvalno! Ti mogoče vsaj vejo, da Slovenija meji z njihovo državo... večina Italjanov tega ne ve( Lepo , da najdem prav v tej skupini toliko somišljenikov) Trst je naš!!''