Nekaterim denar odtegnili, drugim početverili

Predsednika obeh združenj, ki kritizirata zavod za šolstvo, sta se sestala s pristojno ministrico Majo Makovec Brenčič.

Objavljeno
07. marec 2018 21.59
Informativni dnevi na Filozofski fakulteti v Ljubljani 13.februarja 2016 [Filozofska fakulteta,Univerza Ljubljana,Ljubljana,fakultete,študenti,dijaki,informativni dnevi]
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Organizatorji tekmovanj, ki jim svet zavoda za šolstvo ni odobril sofinanciranja, čakajo, da ministrstvo uresniči obljubo o prenovi načina dodelitve sredstev. Ugotavljajo, da mogoče ni bilo vse po črki zakona, saj pravilnik ne predvideva možnosti, da bi sofinancirali športna tekmovanja.

V tednu dni, odkar se je razširila vest, da zavod za šolstvo za lansko šolsko leto 2016/2017 ni odobril sofinanciranja nekaterim tradicionalnim državnim tekmovanjem, sta se predsednika obeh združenj sestala s pristojno ministrico Majo Makovec Brenčič. Prizadeta organizatorja, Zveza za tehnično kulturo Slovenije (Zotks) in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (Dmfa), zdaj čakata, da ministrstvo pripravi zapisnik, saj sta njegovo vsebino razumela različno. Dokler ga ne bo, o tem niso pripravljeni govoriti. Še vedno upajo, da bo ministrica uresničila obljubo, dano že oktobra lani, da bo reformirala pravilnik o sofinanciranju šolskih tekmovanj, zanj sprejela jasna ter ustrezna merila ter hkrati revidirala poslovanje omenjenega zavoda.

Vse manj sredstev

Zavod, ki deluje pod okriljem ministrstva za izobraževanje, je lani sredstva razdelil povsem drugače kot leto pred tem, čeprav gre za povsem enaka tekmovanje. V tabeli so predstavljena tekmovanja, ki so prejela več kot 3700 evrov sredstev. Več kot 3000 evrov je v prvem analiziranem letu prejelo še devet tekmovanj, v drugem pa sedem.

V šolskem letu 2015/2016 so razdelili 161.809 evrov med 33 različnih organizatorjev za 69 tekmovanj. Leto pozneje je proračun znašal malo manj, 139.065 evrov, ki so ga podelili 23 organizatorjem za 49 tekmovanj. Med njimi na začudenje vseh ni bilo tekmovanj iz kemije, logike, naravoslovja in matematike. Primerjava med letoma glede na organizatorje pokaže, da sta največjo izgubo utrpela prav Zotks in Dmfa. Prvi je z 52.000 evrov strmoglavil na 21.000, drugi z 28.000 na 15.000.


Za povečavo kliknite na infografiko.

Največ denarja za Domijado

Najbolj se je povečalo financiranje tekmovanja v Domijadi, športnega tekmovanja, ki ga organizira skupnost dijaških domov, saj se je s 3800 evrov v minulem šolskem letu povečalo na 11.130 evrov. Trikratno je zavod za šolstvo povečal sofinanciranje tekmovanju v znanju vesele šole, izobraževalnega projekta, ki spodbuja k celovitemu pridobivanju znanja in veščin, nad katerim bedi Mladinska knjiga. Sofinanciranje sta potrojili društvi Vesela kuhinja in Prirodoslovno društvo. Za dvakrat se je povečalo društvu Planet Zemlja, Hiši eksperimentov in turistični zvezi.

Že večkrat so pojasnili, da izidi razpisa ne bodo vplivali na tekmovanja, ki so že razpisana za letos.

Ciril Dominko iz društva matematikov, fizikov in astronomov, direktor bežigrajske gimnazije, je za Delo dejal, da so vsa prijavljena tekmovanja, tudi tista, ki so prejela enako ali manj sredstev, takšna kot leto prej. Meni, da je treba preveriti, ali vsa sofinancirana tekmovanja ustrezajo določbam iz pravilnika, saj država ne sme sofinancirati tistih, ki zahtevajo, da morajo otroci za sodelovanje kupiti bodisi literaturo bodisi druge pripomočke.

Jožef Školč, glavni tajnik Zotksa, pa sprašuje, zakaj je denar dobila Domijada, športno tekmovanje, za katero pravilnik sploh ne predvideva sofinanciranja. Prav tako ga še vedno zanima, kako je zavod določil znesek sofinanciranja, saj se po njegovih izračunih številke, glede na razpis, ne izidejo. Prepričan je, da se v procesu skriva določena arbitrarnost. Rad bi tudi vedel, koliko denarja si zavod izplača za tekmovanja, ki jih organizira sam brez kakršnegakoli razpisa – torej iz znanja angleščine, nemščine, geografije, matematike, slovenščine in zgodovine.