Nekdaj sloviti lokal Pri Pavli čaka gospodarnega najemnika

Še ta mesec bo Mestna občina Ljubljana (MOL) predvidoma pripravila razpis za novega najemnika prostorov nekdanje slovite mestne gostilne Pri Pavli. Gostišče, ki ga je več kot dve desetletji – do leta 2007 – vodila Pavla Bago, že lep čas sameva.

Objavljeno
11. februar 2011 15.16
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – Potem ko ga je leta 2008 prevzel novi najemnik, se je že lani pokazalo, da najemnine ne bo mogel plačevati. Lokal, ki je nekoč privabljal številne domače in tuje stalne stranke, tako znova čaka boljših časov. Kot so zapisali na mestnem oddelku za ravnanje z nepremičninami, je poslovni prostor na Starem trgu 21 prazen, občina pa bo še ta mesec objavila razpis za javno zbiranje ponudb za oddajo.

Nazadnje je imelo lokal v najemu podjetje Hotelia, ki pa po določenem času ni več plačevalo najemnine, zato je občina vložila sodno odpoved najemne pogodbe in zahtevo za prisilno izpraznitev prostora. Izhodiščna najemnina, ki jo je za omenjeni lokal določil sodno zapriseženi cenilec, je bila na zadnjem razpisu določena v višini 22,01 evra za kvadratni meter, Hotelia pa je za najem sprva ponudila 24 evrov za kvadratni meter in bila tudi zato izbrana kot najugodnejši ponudnik.

Nekdanji lokal Pavla je imelo to podjetje v najemu tri leta – od februarja 2008 do decembra lani. Še prej je bil nekaj več kot 140 kvadratnih metrov veliki prostor v najemu Pavle Bago kar 21 let, od decembra 1986 do septembra 2007.

Tudi sodelovanje z dolgoletno najemnico je mestna občina takrat končala na sodišču. MOL je takrat uvedla kar pet sodnih postopkov zaradi neplačane najemnine, nato pa je izvedla tudi izpraznitev lokala – vanj so vdrli in odnesli vse predmete, na vrata pa dali obvestilo, da je lokal zaradi sodnih postopkov zaprt. Poleg dolgov se je pred štirimi leti zapletalo tudi zato, ker je bila ta stavba v denacionalizacijskem postopku.

Pavla Bago je takrat med drugim trdila, da ji občina noče priznati stroškov, ki jih je imela z urejanjem. Kot je takrat pojasnila njena hči, je imel prostor ob prevzemu ilovnata tla, bil je brez vode in kanalizacije. Čeprav je bilo gradbeno dovoljenje na ime Pavle Bago, je občina leta 1990 ugotovila, da je prostor občinska last. Po tedanji interpretaciji nekdanje lastnice je občina od nje zahtevala, da se odpove vsem vlaganjem in da poravna najemnino v skupni vrednosti 50.000 evrov.

Dolgovi v Bohinju

Po oddaji lokala podjetju Hotelia, ki naj bi za nekdanjo gostilno plačevalo 3372 evrov na mesec, se je hitro pokazalo, da ima novi najemnik še precej neporavnanih računov – med drugim tudi v občini Bohinj, kjer je upravljal hotel Zlatorog. Takratni bohinjski župan Franc Kramar je pojasnil, da jim je Hotelia dolgovala približno 70.000 evrov, našli pa so se tudi taki, ki so trdili, da omenjeno podjetje posluje korektno. Kakorkoli, po manj kot treh letih se je izkazalo, da nekaj manj kot štiri tisočake najemnine za nekdanji lokal ne morejo več plačevati, zato MOL išče novega najemnika.