Nekdanja Janševa parcela v Trenti prodana za 127.500 evrov

Kupec je Damjan Podjed, sicer lastnik nepremičninske agencije iz Škofje loke.

Objavljeno
06. januar 2016 18.04
Trenta, Zemljišča Janeza Janša
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Parcela v Trenti, zaradi katere se je znašel prvak SDS Janez Janša v sodni preiskavi, je bila prodana po ceni, kakršno je iztržil leta 2005, ko jo je prodal Eurogradnjam. Kupec je nepremičninsko podjetje Nepremičnina d.o.o. iz Škofje loke. Direktor Damjan Podjed pravi, da bo parcelo ponudil trgu in da računa na dober posel.

Medtem ko Imos v večkratnem poskusu ni prodal parcele v Trenti za 149.000 evrov, ki je bila pred tem v lasti prvaka SDS Janeza Janše in je bila del kupnine za stanovanje v Ljubljani na Komenskega, je bila parcela prodana na javni dražbi za 127.500 evrov. Končni kupec je Damjan Podjed, sicer lastnik nepremičninske agencije Nepremičnina, d.o.o., ki nam je pojasnil, da ni končni kupec in da bo parcelo sedaj ponudil trgu. »Denar bom vplačal, nato jo bom ponudil trgu, ker verjamem, da je vredna več. Računam na dober posel, v ozadju ni ničesar drugega,« nam je pojasnil Podjed. Izklicna cena na dražbi je sicer bila 17.655 evrov, kolikor je parcelo v Trenti ocenila cenilka Breda Zorko. Nepremičnina d.o.o. je imela sicer v letu 2014 440.000 evrov prihodkov in 10.000 evrov dobička.

Spomnimo, Janša je parcelo v Trenti leta 2005 prodal Eurogradnjam za približno 131.000 evrov, te pa so nato posredovale parcelo naprej do Imosa, ki je od Janše vzelo v ceno še stanovanje na Nuebergerjevi v Ljubljani v vrednosti 91.000 evrov, Janša pa je na ta način prišel do stanovanja na Komenskega v vrednosti 236.000 evrov. Zaradi verižnega posla se je prvak SDS znašel v sodni preiskavi, ker je bil Imos v tistem obdobju, ko je bil Janša predsednik vlade, tudi eden večjih prejemnikov proračunskega denarja. V obdobju 2004—2008 je namreč dobil kar 89 milijonov evrov, poleg tega je v javno-zasebnem partnerstvu zgradil poslovno stavbo na Litostrojski v Ljubljani, kjer ima danes sedež notranje ministrstvo in Nacionalni preiskovalni urad. Eurogradnje in Imos sta danes v stečajnem postopku.

Kako bo dejstvo, da je bila parcela v Trenti prodana za 127.500 evorv, kar je zelo blizu ceni, ki jo je iztržil Janša 2006, je še težko oceniti. Na prvi pogled bi lahko dejali, da bo imela Janševa obramba nekaj več možnosti pri dokazovanju, da se prvak SDS in nekdanji premier pri nakupu stanovanja na Komenskega od Imosa ni okoristil oziroma ni zlorabil svojega položaja.

Po drugi strani so mnogi neuspešni dražitelji po koncu dražbe zmajevali z glavo, češ, da je dosežena cena nerealna. Vsi naši sogovorniki so želeli ostati anonimni. Eden, s primorskim naglasom, je dejal kratko: »Cena je nerealna. Počakajmo, ali bo ponudnik z najvišjo ceno sploh vplačal 127.500 evrov.« Druga dva sta nam pojasnila, da sta od dražbe nekdanje Janševe parcele odstopila pri 20 oziroma 30.000 evrih. Četrti, ki se je predstavil kot človek, ki se ukvarja s kupovanjem in prodajo nepremičnin, pa tudi kot cenilec nepremičnin, da je bil pripravljen ponuditi največ 40.000 evrov. Več po njegovem ni bilo smiselno ponuditi, ker konkretne parcele v Trenti ni mogoče uporabljati v turistične oziroma gospodarske namene. »Možna je le nadomestna gradnja (na parceli je ruševina manjše kmečke hiše iz 19. stoletja), ker gre za parcelo sredi Triglavskega narodnega parka, cestnega dostopa do nje ni, dostop je možen le preko brvi. Parcela je idealna za manjšo hiško, a le za zasebne namene,« je dejal dražitelj, ki je želel ostati anonimen.

Stečajna upraviteljica Imosa Branka Remškar je bila po končani dražbi zadovoljna, ker je uspela iztržiti dobro ceno. Zakaj je bila tako ugodna, ni želela ugibati. »Glede na okoliščine in stanje nepremičninskega trga, sem zadovoljna s to ceno,« je dejala Remškarjeva. Dodala je še, da srčno upa, da bo najvišji ponudnik tudi vplačal denar. »Ni običaj, da na dražbi ponudiš največ, skleneš posel, pa nato odstopiš. Pri meni so vsi doslej vplačali, upam, da bo tako tudi v tem primeru,« je pojasnila Remškarjeva.