Nekdanja Lisca je spet »velika tovarna«: v njej bodo poslej delali Smrkci

Danes ob 10. uri v Zagorju odpirajo vrtec z 11 oddelki za 221 otrok.

Objavljeno
08. avgust 2014 18.41
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Objekt nekdanje tovarne Lisca v Zagorju bo spet »velika tovarna«. Danes bodo v njenih prenovljenih prostorih, v katere je občina vložila pet milijonov evrov, od tega je od Evrope že prejela 1,8 milijona, odprli enajstoddelčni, energetsko varčen in najsodobneje opremljen vrtec Smrkci z 221 otroki. Odločitev za tolikšno investicijo, za katero se je občina tudi zadolžila, je več kot upravičena, saj Zagorje zadnjih sedem let doživlja pravi generacijski boom.

Samo v zadnjih sedmih letih so v občini Zagorje po podatkih ravnateljice Vrtca Zagorje Tanje Starc na novo odprli deset predšolskih oddelkov. Leta 2007 je vrtičkarska populacija štela še štiristo otrok, danes jih šteje več kot polovico več - kar 643.

Smrkci so le ena od sedmih lokacij, na katerih deluje Vrtec Zagorje. Od Izlak do Zagorja je v 34 oddelkih prostora za slabih 650 otrok. Zanje skrbi prek sto zaposlenih. Enajstega oddelka v Smrkcih, pravi Starčeva, niso načrtovali. Zanj so se odločili zato, da bodo lahko pozitivno odgovorili vsem staršem, ki so vloge za sprejem otrok oddali v roku. Novost v novoodprti enoti so kotički za individualno obravnavo (22 otrok je s posebnimi potrebami) in imena igralnic: malčki ne bodo več »polžki, sončki ...«, temveč jih bodo opredeljevale barve igralnic.

V naslednjih mesecih bodo v vrtcu Smrkci uredili centralno kuhinjo, prihodnje leto pa še medgeneracijsko središče. Prenovljeni objekt meri 2500 kvadratnih metrov, od tega je čistilnih površin polovica. Zunanjih površin je 1200 kvadratov, od teh polovico tvori pokrita terasa, ki bo omogočila bivanje na prostem vseh dvanajst mesecev. Vrtec Jurček, kjer so bili doslej trije oddelki otrok, bodo zaprli. Na tem mestu načrtujejo graditi glasbeno šolo.

Tanja Starc, ki je včeraj s skupino vzgojiteljic in otrok vadila še zadnje podrobnosti za današnji dogodek, zagotavlja, da cen programov, ki se gibljejo v slovenskem povprečju, zaradi investicije ne bo povišali. Cen sicer niso spreminjali že od leta 2011. T.i. fleksibilni normativi, ki jih omogoča zakonodaja, v Zagorju veljajo v vseh oddelkih. To pomeni dva otroka več na oddelek. Navadni normativi bi za občino sicer pomenili tri oddelke več. »Tudi tako se da varčevati,« pravi Starčeva.