Nekdanja premierka bi komisarsko mesto dala Marti Kos

Med kandidati se je doslej omenjalo Mira Cerarja in Karla Erjavca ter evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Objavljeno
04. julij 2019 12.17
Posodobljeno
04. julij 2019 22.53
Alenka Bratušek bi na položaju slovenske komisarke rada videla Marto Kos, ki je v preteklosti delala z novo predsednico evropske komisije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
S. H.
S. H.
Ljubljana – Potem ko je premier Marjan Šarec na predstavitvi nove generacije clia, ki ga bodo proizvajali v novomeškem Revozu, namignil, da Slovenijo v komisarski kombinatoriki zanima resor širitve Evropske unije, je svoj piskrček pristavila Alenka Bratušek, predsednica istoimenske stranke in infrastrukturna ministrica. 

Na družbenih omrežjih je sinoči zapisala, da bi bila najboljša izbira za komisarko Marta Kos, med letoma 2013 in 2017 slovenska veleposlanica v Nemčiji, ki odtlej to delo opravlja v Švici.



»Če ima komisarka dobro vez s predsednico komisije, lahko za Slovenijo naredi bistveno več kot nekdo, ki tega nima,« je dodala.

Kot je znano, nova sestava evropskega parlamenta čez dva tedna glasuje o razdelitvi nekaterih funkcij. Za položaj predsednice evropske komisije se poteguje nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen.

Doslej o slovenskih kandidatih za komisarsko mesto ni bilo veliko govora. Več pozornosti so stranke namenjale načinu izbire, od tega, ali naj ime predlaga zmagovita stranka evropskih volitev ali naj bo to prepuščeno domači vladi, ki bo s slovenskim komisarjem morala tesno sodelovati. V NSi, kjer so na evropskem parketu osvojili eno poslansko mesto, so celo vložili predlog zakona, po katerem bi komisarja moralo podpreti pet od osmih slovenskih evroposlancev.

image
FOTO: Reuters
Šarec: »Večkrat smo poudarili, da poznamo Zahodni Balkan in da lahko kaj prispevamo. To je eden od resorjev, ki nas zanima.«


Šarec je pred časom dejal, da bo težko izbrati primernega kandidata, saj je oseb z ustreznimi kompetencami veliko. Ali je med njimi tudi zunanji minister Miro Cerar, ki se oktobra poslavlja od vodenja SMC in za katerega se je omenjalo, da ga to mesto zanima, premier ni komentiral.

V javnosti sta krožili tudi imeni obrambnega ministra Karla Erjavca (Desus) in evropske poslanke Tanje Fajon (SD), ki takšnih ambicij ni zanikala. V SDS podpirajo svojega poslanca Anžeta Logarja.