Nekdanja županja podpisala sporne pogodbe

Namesto pristojnega oddelka je podjetju Gratel dovoljenja za prekopavanje ljubljanskih ulic izdala nekdanja županja. Župan Janković si je moral dokumente kopirati, saj jih na Magistratu ni.

Objavljeno
05. marec 2007 07.00
Ljubljana – Nenapovedana prekopavanja ljubljanskih ulic za polaganje optičnega omrežja podjetja Gratel so pred dvema tednoma presenetila pristojne na mestni upravi, saj podjetju zanje niso izdali dovoljenj. Ker se izvajalci Gratela kljub pozivom niso ustavili, so posredovali mestni inšpektorji, ki so bili nemalo presenečeni nad dokumentacijo podjetja. Vsa dovoljenja so namreč imeli, namesto pristojnega oddelka pa jih je po naših informacijah v zadnjih dneh mandata podpisala nekdanja županja Danica Simšič osebno. Ker so kopije pogodb iz Magistrata izginile, je moral župan Zoran Janković prositi vodstvo Gratela, naj mu prekopirajo manjkajoče dokumente.

Direktor Gratela Drago Štrafela je potrdil, da so jih presenetili inšpektorji, ki so trdili, da nimajo dovoljenj. »Prišlo so na gradbišče in zahtevali, naj vsa dela ustavimo, češ da delamo brez soglasij, vendar imamo tako prometne elaborate kot dovoljenje za zapore. Dokumentacijo smo jim dali tudi v vpogled. Zakaj je sami nimajo, pa vprašajte njih,« je povedal Štrafela. Mar ni nenavadno, da je dokumente potrdila županja osebno, ne pa pristojni mestni oddelek, ki je vloge Gratela zaradi pomanjkljivih tehničnih standardov sanacije že večkrat zavrnil? »Zakaj, ne bi rekel? Tega ne morem komentirati. O načinu dela, ki ga ima mesto, morate vprašate njih,« je odvrnil Štrafela.

Župan Zoran Janković je včeraj potrdil, da so si morali mestne pogodbe prekopirati od Gratela. »Podjetje ima naše dokumente za prekopavanje ulic, ki jih mi nismo imeli. Zato smo se dogovorili za sestanek, kjer so nam manjkajočo dokumentacijo posredovali,« je povedal Janković. Kakšne so pogodbe in kakšne posledice imajo za mesto, Janković še ni želel povedati. Neuradno smo izvedeli, naj bi nekdanja županja Gratelu dovolila neomejen obseg gradbenih del po javnih površinah do leta 2009. Kakšni bodo nadaljni ukrepi mesta glede Gratela, župan še ni mogel napovedati, saj naj bi bilo še prezgodaj. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi čakal na srečanje z nekdanjo županjo na današnji seji mestnega sveta, ko naj bi pojasnila, zakaj je podpisala takšne pogodbe. Čeprav jo je po naših informacijah prosil za pojasnila o spornem poslu, se nekdanja županja srečanja z novo mestno upravo menda za zdaj izogiba.

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela