Nekdanji hrvaški premier se spominja zgodb, da naj bi Janša prejemal podkupnino, ta to zanika

Nekdanji hrvaški premier Manolić »se spominja zgodb o tem, da Janša prejema podkupnine«. Njegovo izjavo je danes objavila spletna Mladina. SDS se je na navedbe odzvala s pismom, kjer je zapisala, da so navedbe "tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi".

Objavljeno
03. marec 2011 15.52
K. Ko., delo.si
K. Ko., delo.si
Josip Manolić – hrvaški predsednik vlade v letih 1990/91 – se je s tem odzval na izjavo Ivana Čermaka, nekdanjega Tuđmanovega šefa kabineta, da Janezu Janši ni nikoli predajal torb z denarjem, kot ga je (oz. ju je) inkriminiral Marin Tomulić, tedaj pristojen za nadzor nad logistiko na Hrvaškem.

»Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom,« pojasnjuje Manolić. »Za orožarske posle so bili odgovorni ljudje, ki so orožje nabavljali. Zgodbe o tem, da je Janša prejemal podkupnine, pa se spomnim. Vem tudi, da smo bili tedaj nad tem malce razočarani. Seveda pa tega, da so bile podkupnine izplačane, ne morem neposredno potrditi. Je pa bilo jasno, da je bila Hrvaška tedaj v stiski in da smo bili pri nabavi orožja pod embargom. Mislim, da je Janša to vedel in glede tega ni bil ravno korekten,« je povedal Manolić novinarju Mladine.

Manolić »sumi«, da Čermak »ne govori resnice«: »morda se ne spomni, morda pa se glede na to, kje je [v haaškem zaporu; op. ur.], s tem ne želi ukvarjati. Tomulić gotovo ni bil sam v Kopru pri teh prevzemih. Morate vedeti, da na sejah vlade nismo uradno razpravljali o trgovini z orožjem. Za Hrvaško je takrat veljal embargo, zato tega nismo mogli niti uvrstiti na dnevni red. Trgovina je potekala na štiri oči. Menim pa, da lahko verjamete ljudem, ki so bili pri teh poslih prisotni,« je dejal nekdanji hrvaški premier.

Manolić tudi zanika, da bi bil Tomulić nekredibilna priča, kot ga je označil Janša. V spominu ga ima »kot domoljuba, ki so ga v začetku devetdesetih let prosili, naj Hrvaški pomaga iz Pariza«.

Manolić je bil po premierskem mandatu (od avgusta 1990 do julija 1991) šef hrvaškega urada za varstvo ustavne ureditve, v letih 1993/94 pa predsednik županijskega doma Sabora. Leta 1995 je izstopil iz HDZ zaradi nestrinjanja s politiko do Bosne, še piše spletna Mladina.

SDS: Morebitne prejemnike podkupnin iščite med zagovorniki arbitražnega sporazuma

SDS se je odzvala na objavljeni članek v Mladini in navedla, da so izjave Manolića spodbudili v Sloveniji ter da so politično motivirane. Zapisali so, da so Manolićeve izjave obtožbe v smislu, da je nekaj slišal, brez navedbe kdaj, kje in od koga, "tipičen način udbaškega načina diskreditacije ljudi".

V SDS pojasnjujejo, da v času, ko je bila Hrvaška v vojni in ji je Slovenija pomagala, Manolić ni bil več predsednik vlade in dodajajo, da jih preseneča dejstvo, da naveze nekdanjih pripadnikov jugoslovanskih represivnih organov delujejo še danes.

Po njihovih navedbah je bil Manolić med drugim pripadnik Ozne, upravnik zaporov in mučilnic na Hrvaškem leta 1946 ter človek, ki je zaprl tedanjega zagrebškega nadškofa Alojza Stepinca. Junija 1991 pa je podpiral Tuđmana pri odločitvi, da Hrvaška prekrši dogovor o skupni obrambi v primeru agresije JLA. Na podlagi prekršenega dogovora je Hrvaška oklepne enote JLA, ki so napadale Slovenijo, neovirano spustila preko svojega ozemlja, pojasnjujejo v SDS, piše STA.

Obenem časniku in drugim priporočajo, naj morebitne prejemnike podkupnin iščejo pri tistih, ki so podprli arbitražni sporazum s Hrvaško, saj so med njimi verjetno takšni, ki se bojijo vsebine različnih arhivov v sosednji državi.