Nekdanji poslanci bodo morali vrniti regres

Nekdanji poslanci, ki po izteku mandata prejemajo nadomestilo plače, bodo morali vrniti izplačan regres za letni dopust, so sklenili člani mandatno-volilne komisije.

Objavljeno
17. september 2009 15.19
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Nekdanji poslanci, ki po izteku mandata prejemajo nadomestilo plače, bodo morali vrniti izplačan regres za letni dopust, so sklenili člani mandatno-volilne komisije. Petim nekdanjim poslancem pa je komisija odobrila podaljšanje nadomestila plače do upokojitve.

Kot je znano, je v javnosti odmevalo razkritje, da so nekdanji poslanci in ministri, ki prejemajo nadomestilo plače, za mesec april prejeli tudi regres za letni dopust. Predsednik DZ Pavel Gantar je nato ugotovil, da nekdanjim poslancem regres ne pripada, saj tudi pravice do letnega dopusta ne morejo imeti.

Čeprav je določba zakona o poslancih, ki ureja to vprašanje, napisana nejasno, pa po Gantarjevem mnenju ne more biti dvoma v interpretacijo člena, saj statusa poslanca po prenehanju mandata ni mogoče enačiti s statusom aktivnega poslanca. Tako kot nekdanji poslanci ne prejemajo povračil za prevoz ali prehrano, tudi dopusta ne morejo imeti, če niso zaposleni, je danes dejal Gantar. Zato je mandatno-volilni komisiji predlagal, naj s sklepom ugotovi, da morajo nekdanji poslanci, ki so regres prejeli, le-tega vrniti.

Tudi predsednik komisije Dušen Kumer je ugotovil, da so pravice poslancev po prenehanju mandata nejasne in nedorečene, interpretacija, po kateri so nekdanji poslanci upravičeni do regresa, pa je veljala od leta 1992, ko jo je dalo tedanje ministrstvo za zakonodajo, je pojasnil. Kot je dejal, pa ima mandatno-volilna komisija sedaj priložnost, da to napako popravi in naredi "stvari bolj transparentne in jasne".

Članom komisije je zato predlagal sklep, naj se preneha s prakso plačevanja regresa, saj je posledica nejasnosti oz. nedorečenosti zakona o poslancih. Vsi nekdanji poslanci, ki so v letošnjem letu prejeli regres, pa so ga dolžni vrniti. Tistim, ki še dobivajo nadomestilo plače, bodo regres odtegnili od nadomestila, ostali poslanci pa ga bodo morali vrniti.

Vsi člani komisije so se strinjali, da nekdanji poslanci nimajo pravice do regresa za letni dopust, razhajali pa so se pri vprašanju, kdaj in na kakšen način to vprašanje urediti. V opoziciji so namreč predlagali, da pred odločanjem pridobijo še pravno mnenje, kaj bi takšen sklep pomenil z vidika retroaktivnosti in dosedanje prakse, da ne bi kasneje "padel" na sodišču. V koalicijskih poslanskih skupinah pa so menili, da gre za nujen ukrep, s katerim bodo prekinili z dosedanjo nesprejemljivo prakso.

Predlagane sklepe je komisija nazadnje podprla, tako da bodo nekdanji poslanci regres za letni dopust dolžni vrniti. Člani komisije so poslanskim skupinam poleg tega predlagali, daj oblikujejo delovno skupino, ki bi pripravila spremembe zakona o poslancih.

Petim nekdanjim poslancem odobrili podaljšanje nadomestila

Komisija je prejela tudi zaprosila šestih nekdanjih poslancev za podaljšanje nadomestila plače do upokojitve. Do tega nadomestila so sicer upravičeni leto dni po izteku mandata oz. največ dve leti, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Za podaljšanje so zaprosili Josip Bajc, Stanislav Brenčič in Marjan Drofenik (vsi SLS), Rudi Veršnik in Bojan Starman (oba SDS) ter Ciril Testen (NSi).

Člani komisije so ugotovili, da Bojan Starman ne izpolnjuje pogojev za podaljšanje nadomestila, saj bosta dve leti po prenehanju mandata pretekli prej, kot bo izpolnil pogoje za upokojitev. Njegovo prošnjo so tako zavrnili, ostalim petim pa odobrili podaljšanje prejemanja nadomestila.