Nekdanji poslanci LDS bodo razrešeni s funkcij v DZ

Državni zbor bo prihodnji teden deset nekdanjih poslancev LDS, ki so se pridružili Socialnim demokratom oz. skupini nepovezanih poslancev, razrešil tudi z vodstvenih funkcij v DZ.

Objavljeno
23. marec 2007 16.01
Marko Pavliha, Darja Lavtižar Bebler, Anton Rop in Milan M. Cvikl
Ljubljana - Potem ko je desetim nekdanjim poslancem LDS, ki so se pridružili Socialnim demokratom oz. skupini nepovezanih poslancev, s prestopom prenehalo članstvo v parlamentarnih delovnih telesih, jih bo državni zbor prihodnji teden razrešil tudi z vodstvenih funkcij v DZ. Tako je danes sklenil kolegij predsednika DZ Franceta Cukjatija, ki bo državnemu zboru predlagal tudi razrešitev podpredsednika Marka Pavlihe. Če se bodo vodje poslanskih skupin uspeli dogovoriti, naj bi bila nova razdelitev članstva v delovnih telesih in funkcij v njih potrjena do konca prihodnjega tedna.

Članstvo v delovnih telesih je desetim poslancem prenehalo že minuli teden s sklepom kolegija. Ostale pa so jim vodstvene funkcije v njih, saj o tem odloča državni zbor. Kolegij predsednika DZ pa je danes za plenarno sejo pripravil sklepe, s katerimi bi omenjene poslance razrešili z vseh funkcij. Kot je pojasnil Cukjati, so namreč funkcije v delovnih telesih dodeljene poslanskim skupinam, in ne posameznim poslancem.

Predlog za začasno ohranitev funkcij

Tako nepovezana skupina poslancev kot SD so predlagali, da bi njihovi poslanci svoja mesta in funkcije v odborih začasno ohranili, dokler ne bo pripravljen nov razrez članstva in dogovor med poslanskimi skupinami. Miran Potrč (SD) je denimo opozoril, bi bilo v nasprotnem primeru onemogočeno delo skoraj desetini poslancev. Prepričan je, da gre s strani vladne koalicije za šikaniranje in oteževanje dela opoziciji. Potrč je tako predlagal, da bi se najprej dogovorili o novi razdelitvi in šele nato razreševali poslance s funkcij.

Enakega mnenja so bili tudi vodja skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik, poslanec SNS Sašo Peče in vodja poslancev DeSUS Franc Žnidaršič. Lahovnik je denimo opozoril, da bo z razrešitvijo poslancev razmerje med koalicijo in opozicijo močno porušeno, Žnidaršič pa je poslanske kolege spomnil, da je državni zbor razrešitve in nova imenovanja vedno opravljal hkrati.

Tak predlog ni bil podprt

A predsednik Cukjati in poslanci SDS, NSi in SLS na takšen predlog niso pristali. Po Cukjatijevih besedah namreč sedanjega stanja ni mogoče "preslikati" saj bi to povzročilo nesorazmerno zastopanost poslanskih skupin. Kot primer takšne "diskrepance" je navedel, da bi imela poslanska skupina v komisiji za nadzor proračuna tako predsedniško kot podpredsedniško mesto.

Pavliha bo razrešen


Tako bo DZ predvidoma v torek z mesta podpredsednika DZ razrešil sedanjega poslanca SD Marka Pavliho. Ker eno podpredsedniško mesto pripada največji opozicijski skupini, ki je po novem SD, ga bo ta imela možnost znova predlagati.

Ostale razrešitve

DZ bo poleg tega s funkcije predsednika komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ razrešil Milana M. Cvikla (SD), z mesta predsednika komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa Davorina Terčona (NP). Podpredsedniške funkcije bodo izgubili Lahovnik (odbor za finance), poslanka SD Darja Lavtižar Bebler (odbor za notranjo politiko) ter nepovezani poslanci Cveta Zalokar Oražem (odbor za lokalno samoupravo) in Pavel Gantar (odbor za okolje).

Vodje poslanskih skupin naj bi se na neformalnem posvetu sestali v sredo. Če bodo uspeli doseči dogovor o novi razdelitvi mest in funkcij, bo o njih kolegij odločal v četrtek, o vodstvenih funkcijah pa nato še DZ.

Kolegij predsednika DZ naj bi danes razpravljal tudi o vodenju komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milana M. Cvikla, s katerim so nezadovoljni koalicijski člani komisije, a je Cukjati obravnavo te točke prestavil.