Nekoč odvisni od občine, zdaj jo tožijo

Občina Radovljica: pogodba za gradnjo hiše v Lescah s podjetjem A-git 2000 upravičeno odpovedana. Podjetje vztraja pri tožbi.

Objavljeno
03. september 2014 20.46
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Občina Radovljica vztraja, da je pogodbo za gradnjo hiše za Vovkove v Lescah s podjetjem A-git 2000 upravičeno odpovedala, medtem ko podjetje vztraja pri tožbi. Poravnalni narok včeraj na kranjskem okrožnem sodišču ni uspel, sodni postopek se bo nadaljeval v sredini oktobra.

Občina Radovljica je s podjetjem A-git 2000 leta 2011 odpovedala pogodbo za gradnjo hiše za družino Vovk, saj so ocenili, da je lastnik in tedanji direktor A-git 2000 Drago Gajić za gradnjo neupravičeno zahteval 140.000 evrov dodatnega plačila, je povedal direktor občinske uprave Matjaž Erjavec. Gajić se s tem ni strinjal in je vložil tožbo, s katero od občine zdaj terja še 128.000 evrov.

Podjetje A-git 2000 je v obdobju, ko je občino Radovljica vodil župan Janko Stušek, direktor občinske uprave pa je bil Boris Marčetič, izjemno povečalo obseg poslovanja z občino. V Delu smo že poročali, da se je podjetje A-git 2000 od leta 2004 do 2010 prijavilo na 26 občinskih razpisov za gradbene projekte, izbrani pa so bili v 17 primerih, zato se je podjetja v Radovljici tedaj prijela oznaka »dvorno gradbeno podjetje«. Za marsikoga je bila uspešnost podjetja na občinskih razpisih neverjetna, saj v drugih gradbenih podjetjih niso tako uspešni na razpisih, kar je potrdil tudi Mirko Krašovec, direktor podjetja Kovinar Gradnje ST z Jesenic. Povedal je, da so od desetih prijav na razpise povprečno uspešni v treh primerih. Matjaž Erjavec zdaj pravi, da se podjetje A-git 2000 na občinske razpise v zadnjih letih, ko občino vodi župan Ciril Globočnik, na prijavlja več.

Od leta 2004 do 2010 je podjetje A-git 2000 za občino opravilo za več kot pet milijonov evrov poslov, do leta 2012 pa so v okviru javno-zasebnega partnerstva z občino dokončali še Športni park Radovljica, tako da se je skupni znesek občinskih plačil podjetju povišal na več kot sedem milijonov evrov.

Brez občine v prisilno poravnavo

V javnosti so se tedaj širila ugibanja, da sta Boris Marčetič in Drago Gajić povezana bolj, kot sta bila pripravljena priznati, in da je uspešnost podjetja A-git 2000 na občinskih razpisih plod njunega poznanstva. Gajić je tedaj dejal, da se z Marčetičem srečuje le na operativnih sestankih in da so njuna zasebna srečanja zgolj naključna, medtem ko od Marčetiča pojasnil o tem nismo dobili, saj se na naše klice ni odzival. Dokaz o upravičenost domnev o povezavi Gajića in Marčetiča je bilo za številne to, da je bil Boris Marčetič od februarja lani do septembra lani direktor podjetja A-git 2000. Zdaj Drago Gajić spet vodi podjetje, ki je medtem zašlo v prisilno poravnavo. Po aprila letos potrjeni prisilni poravnavi mora podjetje od malo več kot enega milijona evrov dolga do 82 upnikov (med njimi je z 240.000 evri največji zahtevek Dursa) plačati 61 odstotkov terjatev v štirih letih.

Poleg tega na občini Radovljica zdaj ugotavljajo gradbene napake na objektih, ki jih je gradil A-git 2000. Nekaj kooperativnosti za odpravljanje napak na strani podjetja A-git 2000 je, je dejal Matjaž Erjavec in dodal, da so v le enem primeru (gradnja vrtca Posavec) zaradi neodpravljenih napak deloma unovčili bančno garancijo. Druge napake se da odpraviti in pri gradbenih projektih niso redke, je dejal Erjavec.

Odvetnik podjetja A-git 2000 Matej Kuhar je včeraj na sodišču dejal le, da poravnave ni bilo in da se bo prvi narok nadaljeval 15. oktobra letos. O zahtevku oziroma o vsebini tožbe podjetja A-git 2000 proti občini ni hotel govoriti.