Nemčija na rdeči seznam uvrstila primorsko-notranjsko regijo

Gre za regijo, ki obsega občine Pivka, Postojna, Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica in Loška dolina. Stopnja okuženosti v njih je zelo različna.

Objavljeno
24. september 2020 09.59
Posodobljeno
24. september 2020 11.19
V Berlinu odsvetujejo vsa potovanja na območja, ki so zaradi covida-19 tvegana. FOTO: Mavric Pivk/Delo
V. U.
V. U.
Nemčija je med rizične dežele zaradi okužb z novim koronavirusom uvrstila tudi primorsko-notranjsko regijo v Sloveniji, so včeraj objavili na portalu berlinskega Inštituta Roberta Kocha. 



Gre za regijo, ki obsega občine Pivka, Postojna, Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica in Loška dolina. Stopnja okuženosti v njih je zelo različna. Številne primere okužb so potrdili v družbi Pivka perutninarstvo, po drugi strani imajo po podatkih sledilnika za covid v občini Loška dolina en sam aktiven primer okužbe.

Okužbo z novim koronavirusom so sicer včeraj potrdili v 53 občinah po državi; največ znova v Ljubljani, in sicer 24. V Mariboru, Domžalah in Črni na Koroškem so odkrili po osem okužb, po štiri pa v Kranju, Kamniku, Slovenski Bistrici, Pivki in Litiji. Največ trenutno okuženih je v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Pivki, Kamniku in Domžalah.

Prav tako so Nemci, kot piše STA, svoj seznam rdečih območij danes razširili še na druge pokrajine v Franciji, Avstriji, Češki in med drugim tudi na Hrvaškem. V Berlinu odsvetujejo vsa potovanja na tovrstna tvegana območja zaradi covida-19.
 

Ob povratku karantena


Za vse, ki želijo vstopiti v Nemčijo in so bili v zadnjih 14 dneh na teh tveganih območjih, je obvezna karantena. Oceno, katero območje se uvrsti na nemški rdeči seznam, sprejemajo skupaj nemška ministrstva za zdravje, zunanje zadeve in notranje zadeve.

Načeloma se na ta seznam uvrstijo območja, v katerih so v zadnjih sedmih dneh potrdili več kot 50 novih okužb s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Upoštevajo pa tudi druge kriterije, še navaja Inštitut Roberta Kocha na svoji spletni strani.