Nemčija, Portugalska in Slovenija "vlečejo za isto vrv"

V Centru Evropa so se zbrali državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič, portugalska veleposlanica v Sloveniji Mario do Carmo Allegro de Magalhaes in nemški veleposlanik Hans Joachim Goetz.

Objavljeno
12. december 2006 16.41
Kurt Kancler
Ljubljana - Nemčija, Portugalska in Slovenija, ki bodo prihodnje leto in pol predsedovale Evropski uniji, s skupnim 18-mesečnim programom sledijo osnovni filozofiji, da "vsi skupaj vlečemo za isto vrv" ter želimo zagotoviti kontinuiteto in koherentno delovanje unije. Tako je danes v Centru Evropa, kjer je skupaj z državnim sekretarjem za evropske zadeve Janezom Lenarčičem in portugalsko veleposlanico v Sloveniji Mario do Carmo Allegro de Magalhaes poudaril nemški veleposlanik Hans Joachim Goetz.

18-mesečni program je orodje za bolj tekočo in učinkovito uresničevanje nalog in prioritet EU, je poudaril Lenarčič, Goetz pa izrazil prepričanje, da bo ta "eksperiment" tria - gre namreč za prvi skupni program treh prihodnjih predsedstev - velik uspeh.

Dokument je sestavljen iz treh delov: strateškega okvira, prednostnih nalog ter celovitega programa, je ob temeljiti predstavitvi programa poudaril Lenarčič. Strateški okvir vsebuje temeljne vsebine, za katere trojka pričakuje, da bodo v ospredju ne le v prihodnjem poldrugem letu, ampak tudi kasneje, in je usklajen z naslednjo predsedujočo trojko. Med njimi so vsebine, ki jih je kot prednostna področja opredelila tudi slovenska vlada, to so prihodnost EU s poudarkom na širitvi, lizbonska strategija, medkulturni dialog ter evropska energetska politika.

Kljub temeljitim pripravam pa nas bodo med predsedovanjem zagotovo doletela tudi presenečenja, s katerimi se je doslej moralo soočiti vsako predsedstvo, je dejal Lenarčič. "Tudi nas bodo in prizadevali si bomo, da se bomo z njimi učinkovito soočili," je zatrdil.

Glede koledarja dogodkov, ki je še v postopku usklajevanja, pa je pojasnil, da naj bi v času slovenskega predsedovanja potekal vrh EU-Latinska Amerika v Limi v Peruju.

Prednostne naloge

Prednostne naloge v programu so sicer razdeljene na štiri sklope: prihodnost EU, lizbonska strategija, krepitev območja svobode, varnosti in pravice ter povečanje zunanje vloge EU na področju varnosti, razvoja in gospodarskih odnosov.

Glede prihodnosti EU je Lenarčič poudaril, da bo prihodnja predsedujoča trojka nosila "glavno breme" pri opredelitvi nadaljnje poti glede poglabljanja oz. integracije EU in usode evropske ustavne pogodbe. Nemčija bo podala predlog, kako naprej glede ustave, Portugalska in Slovenija pa bosta to delo nadaljevali s ciljem poiskati rešitev do konca leta 2008, je dejal.

V zvezi z lizbonsko strategijo je opozoril, da se bo konec leta 2007 končal prvi krog izvajanja prenovljene strategije. Marca 2008 bo Evropski svet obravnaval poročilo Evropske komisije o izvajanju reform v članicah, do konca junija 2008 pa bodo sprejete nove smernice za izvajanje te strategije. Visoko na dnevnem redu prihodnjih treh predsedstev bo tudi energetska politika oziroma varna in trajnostna oskrba z energijo, je med drugim poudaril.

Na področju krepitve območja svobode, varnosti pravice ostaja ena od prioritet boj proti terorizmu ob hkratnem zagotavljanju varstva človekovih pravic, med glavnimi temami pa so še azilna politika, politika priseljevanja in varovanja zunanje meje EU.

V prizadevanjih za okrepljeno vlogo v svetu si bo unija prizadevala za okrepljen dialog z državami v soseščini in drugimi državami ter regijami: Portugalska se bo posvečala Afriki, Nemčija Vzhodu, Slovenija pa Zahodnemu Balkanu, je dejal Lenarčič.

Kontinuiteta, rdeča nit programa

Kontinuiteto, ki je rdeča nit programa, je izpostavil tudi Goetz ter ponazoril, da bo Nemčija v prvi polovici prihodnjega leta pripravila vrh med EU in Afriko, ki bo potekal med predsedovanjem Portugalske. Berlin bo pripravil tudi akcijski načrt za energetiko, naloga Portugalske in Slovenija pa bo njegovo izvajanje.

Portugalska si bo med predsedovanjem uniji v drugi polovici leta 2007 prizadevala nadaljevati in izpolniti, kar bo začelo nemško predsedstvo, pa je poudarila de Magalhaesova. Portugalska si bo prizadevala za nadaljevanje procesa širitve, se posvetila Zahodnemu Balkanu, pospeševala sosedsko politiko in vprašanje migracij. Pri tem se bo usmerila zlasti na območje Sredozemlja in Afrike ter skušala oblikovati strategijo za Afriko, je poudarila.