Nemec je imel kar dve pogodbi o zaposlitvi

Zdaj že nekdanji predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec je v rokah imel še eno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, in to v ljutomerski upravni enoti. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je priznala, da so to odkrili po naključju.

Objavljeno
10. september 2009 12.16
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Ljubljana - Tomislav Nemec ni več predsednik uprave državne družbe za avtoceste (Dars), zato jo bo začasno, največ tri mesece, vodila predsednica nadzornega sveta Mateja Duhovnik. Minister za promet Patrick Vlačič, ki je pojasnil soglasje vlade k podpisanemu sporazumu o predčasnem prenehanju mandata uprave Darsa, je tudi potrdil, da bo nadzorni svet Darsa iskal novega predsednika uprave z javnim razpisom. Postopek naj bi bil končan v normalnem roku. Člani uprave pa odhajajo z odpravninami v višini svojih šestmesečnih plač.

Prometni minister podpira potezo nadzornikov, da so se s poslovodstvom Darsa dogovorili za odhod. Vzrok za to je bila po njegovih besedah premajhna aktivnost poslovodstva, kar bo menda vidno prihodnje leto pri izvajanju letnega načrta razvoja in obnove slovenskih avtocest. Še zlasti kritična bosta menda obnova in vzdrževanje. Prepričan je, da bo Dars z novim vodstvom delal bolje.

Minister Patrick Vlačič je pojasnil, da se je s Tomislavom Nemcem res pogovarjal o odhodu, zanikal pa je, da sta govorila o odpravnini, torej tudi o domnevni Nemčevi ponudbi, da odide brez nje. Po mnenju Vlačiča je doseženi dogovor smiseln, zlasti zaradi pogodb, ki jih je imel Tomislav Nemec. Kot predsednik uprave je bil v Darsu za določen čas, a je imel, kar je nenavadno, pogodbo za nedoločen čas. Podpisal jo je prejšnji minister Radovan Žerjav.

Še bolj nenavadno pa je, da je imel Tomislav Nemec v rokah še eno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, in to v ljutomerski upravni enoti, v kateri je bil pred prihodom v Ljubljano direktor. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je priznala, da so to odkrili po naključju, ko je Nemec zaprosil za dodatno štirimesečno mirovanje svojega statusa. Po preverjanju pri predsednici nadzornega sveta Darsa Mateji Duhovnik, ali je ta rok res potreben, se je pokazalo, da je za nedoločen čas zaposlen tudi na upravni enoti.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela.