Nenadna tankočutnost

Posvet predstavnikov verskih skupnosti v organizaciji urada vlade za verske skupnosti je bil nekakšen popravni izpit za novega direktorja urada Aleša Guliča. Kot kaže, ga je opravil.

Objavljeno
06. oktober 2009 22.20
Marko Pečauer
Marko Pečauer

Guličevo imenovanje na direktorsko mesto v tem uradu je sprožilo burne odzive, zlasti med verskimi skupnostmi in še posebno v Rimskokatoliški cerkvi. A tudi predstavniki več drugih cerkva so se javno spraševali, zakaj je bilo treba zamenjati prejšnjega direktorja urada Draga Čeparja. Zamera zaradi spornega imenovanja Guliča je šla tako daleč, da je imel celo premier Borut Pahor težave med svojim nedavnim obiskom v Vatikanu. Papež Benedikt XVI. je bil čudno zadržan in ni našel časa in prostora, da bi se lahko srečal s predsednikom slovenske vlade.

 

Posvet je pokazal, da zamere bledijo ali pa vsaj, da so pripravljeni iti mimo njih. Udeležba je bila precej večja kot običajno na dosedanjih posvetih. Ali kot je dejal novi direktor urada: »Prvič jih je bilo toliko na kupu.« Kljub nekaterim izraženim zadržkom predstavnikov verskih skupnosti je bilo slišati veliko optimističnih pričakovanj in celo zadržanih pohval na Guličev račun.

 

Dejstvo, da se je posveta udeležil sam premier, kar se doslej ni dogajalo (in se najbrž tudi v prihodnje ne bo prav pogosto), kaže, kakšen pomen daje vlada urejenim odnosom z verskimi skupnostmi - ali drugače rečeno, kaže, kako se je vlada v preteklih dneh zbala, da bi se zaradi Guličevega imenovanja ti odnosi zaostrili.

 

Pri tem je ključna vloga Rimskokatoliške cerkve, ki je tudi najostreje reagirala na Guličevo imenovanje. Kot je mogoče sklepati iz izjav škofa Antona Stresa, ki je na posvetu zastopal rimokatolike, Cerkev odnosov ne bo več zaostrovala. Nasprotno. Kot je dejal Stres, so z veseljem sprejeli, da je Gulič v zadnjem času pokazal dobro voljo in pripravljenost na dialog. Lepe besede za Guliča so našli tudi predstavniki evangeličanske, muslimanske in srbske pravoslavne cerkve.

 

Vsi skupaj pa od Guliča in vlade pričakujejo ukrepe in finančna sredstva. Ta jih je tudi obljubil, vsaj posredno. Kaj pomenijo včerajšnje Pahorjeve besede, da bo Guličeva tankočutnost v kratkem prijetno pesenetila vse predstavnike verskih skupnosti, pa se bo tudi hitro pokazalo.

 

Iz sredine tiskane izdaje Dela