Nenasilni, kulturni in sporočilni?

Ob dnevu kulture bodo pred Cankarjevim domom in na Kongresnem trgu organizirani kulturniški protesti.

Objavljeno
02. februar 2013 22.12
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo

Že na predvečer kulturnega praznika so zlasti kulturniki napovedali mirne in kulturno bogate proteste, ki se bodo nadaljevali tudi 8. februarja, torej na dan shoda Zbora za republiko in 3. vseslovenske ljudske vstaje. Policija o dogodkih zbira vse razpoložljive informacije, da se bo lahko čim bolje pripravila na vse mogoče scenarije.

Podobno kot lani naj bi tudi letos Koordinacijski odbor kulture Slovenije (Koks), v katerem sodeluje večina pomembnejših slovenskih kulturniških organizacij in društev, pred in med državno proslavo ob kulturnem prazniku ter po njej organiziral manifestacijo proti vladajoči oblasti, ki, ugotavljajo kulturniki, čedalje bolj pozablja nanje.

Aktivni bodo 7. februarja zvečer, je potrdil predstavnik Koksa, Igor Koršič, »vprašanje pa je, ali tik pred Cankarjevim domom ali v njegovi bližini, saj še ni jasno, ali bodo bližnjo okolico ustanove v času proslave zaprli oz. obkolili. Če se bo to zgodilo – kar bo vsekakor pokazalo, kako prestrašeni so naši vodilni, ki pa so žal s svojimi potezami predvsem kontraproduktivni –, imamo že pripravljene tudi rezervne lokacije v bližnji okolici.« Bolj kot protest bo to bogat in pester umetniški program, s katerim širijo svoja sporočila, je povedal izredni profesor in predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na AGRFT.

Barikad najbrž ne bo

O tem, ali bo dostop do Cankarjevega doma omejen, smo povprašali na Policijski upravi Ljubljana. Po pojasnilu predstavnice za odnose z javnostmi Maje Ciperle Adlešič bo končno ukrepanje policije znano, ko bodo zbrali čim več informacij o morebitnem dogajanju. Tega dne namreč »gibanje« Protestival, katerega dogodki »bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit«, ob 16. uri pred Prešernovim trgom napoveduje Pred-Prešerni Protestival, na katerem bodo igrale številne glasbene skupine, »nakar se bo tiha procesija političnih duhov, že proslavljenih papirnatih mask, podala k parlamentu, kjer jih bomo v znak konca 'politikantstva', konca zime in začetka nove pomladi, zažgali«, piše na njihovi FB-strani.

Dvodnevni Protestival z naslovom S kulturo nad diktaturo se bo nadaljeval tudi 8. februarja (od 15. do 21. ure), torej na dan, ko sta na Kongresnem trgu napovedana shoda Zbora za republiko (ob 11. uri) in 3. vseslovenska ljudska vstaja (ob 15. uri).

Človek človeku ne volk?

A prvi se bodo v petek dopoldne zbrali privrženci Zbora za republiko, pod geslom Ki tukaj smo se zbrali, ker dobro v srcu mislimo. Organizator je udeležence pozval, naj s seboj prinesejo zastave, odsvetoval pa transparente, ki bi utegnili motiti kulturno ozračje. Shod naj bi se končal ob 13. uri, torej dve uri pred začetkom tretje vseslovenske vstaje (VLV), zaradi česar član odbora VLV Uroš Lubej upa, da ne bo konfliktov.

Ko je pred dnevi Zbor za republiko napovedal shod na isti dan in na isti lokaciji, je Lubej to potezo razumel kot »namerno izzivanje konflikta med navadnimi državljani«, vendar zdaj meni, da konfliktov ne bo, saj kakor je slišal, namen shoda Zbora ni provokacija, poleg tega je prepričan, da udeleženci niso proti ljudem, ampak proti politiki. »Tako kot mi nismo proti njim oz. ljudem, ki mislijo drugače. Vseslovenska ljudska vstaja ni uperjena le proti vladi, ampak ima večje razsežnosti,« je dejal Lubej.

Že tretjič bodo glasno opominjali »slovensko politično elito, levo in desno, vlado in parlament, da je s svojimi dejanji, s svojo skorumpiranostjo, s svojo nesposobnostjo in s svojim hlapčevstvom izgubila zaupanje državljank in državljanov« in mora zato odstopiti ter napraviti prostor »prehodni vladi, ki bo sprožila državljansko razpravo o potrebnih spremembah«. Izrazil pa je bojazen, da se ne bi ponovil scenarij s 1. VLV, ko so proteste izrabile nasilne ekstremistične skupine.

Policija (bo) pripravljena

Na policiji so se oziroma se bodo ustrezno pripravili na vse morebitne scenarije, je potrdila Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave, »kakšna bo naša taktika delovanja, pa je odvisno od informacij, ki jih bomo po najrazličnejših kanalih pridobili do konca tedna«. Kakor je povedala, so do petka dopoldne prejeli zgolj eno prijavo za shod 8. februarja v Ljubljani in v prihodnjih dneh bi lahko prišla še kakšna, »a policija ne glede na to, ali so javni shodi prijavljeni ali ne, izvaja naloge, ki so določene v zakonu o policiji, torej zlasti zagotavljanje varnosti udeležencev shodov ter drugih ljudi in njihovega premoženja.«