Nenavadno potovanje Jeseničanov z drezino na morje

S humanitarno noto, predvsem pa za zabavo druščina 30 maxovcev od Jesenic do Novigrada na istrski obali potuje z doma narejeno drezino.

Objavljeno
07. avgust 2014 00.28
Drezina z Jesenic
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Zamisli, da bi se na morje do za Jeseničane priljubljenega Novigrada odpravili na čimbolj nenavaden način, so letos maxovci dali še eno novo razsežnost. Na morje so pretekla poletja že tekli, se vozili skiroji, kolesarili in se pri tem igrali človek ne jezi se, kolesarili so tudi s posebej izdelanim točilnim pultom na kolesih, lani pa so na morje celo vlekli rikšo,  letos pa so se lotili novega podviga.

Na morje, kamor so se z Jesenic odpeljali danes, potujejo s cestno drezino. Fantje, vešči vseh mogočih tehničnih spretnosti, so najprej skovali novo drzno zamisel, nato pa v garaži pol leta načrtovali, varili, vrtali, pilili, vijačili, brusili, barvali, opremljali in po zgledu železniške drezine sestavili nevsakdanje vozilo na ročni in nožni pogon na štirih kolesih. Drezino upravlja voznik, četverica poganja ročni mehanizem, eden pa poganja pedala. Seveda ne manjka niti volan niti zavore, kljub temu pa je vozilo zelo počasno − in lahko moteče za nestrpne avtomobiliste.

Vodja ekipe je vsak po svoje

Na cilj bodo, če le ne bo kakšnih posebnih težav, prispeli v petek dopoldne, pričakuje Boštjan Ilenič - Slavc, ki se tako kot Matej Žnidar, Miloš Jenkole - Jenki in Denis Bakonić - Bako otepa oznake vodja ekipe. Vodje so namreč vsi. Vsak po svoje. Vsak namreč dodaja kamenček v mozaik zabavne dogodivščine, ki ima tudi humanitarno noto. Spomladi so namreč na Jesenicah organizirali humanitarni tek, izkupiček 3600 evrov pa so namenili za letovanje 15 otrok iz šibkejših družin v občinskem otroškem letovišču Pineta pri Novigradu, kamor so namenjeni.

Na drezini se bo med vožnjo vsakih 15 minut zamenjala posadka. V vsaki posadki od štirih eden vrti pedala, štirje pa poganjajo ročni mehanizem, poleg tega je član še voznik kombija, v katerem se prevaža posadka, medtem ko ni na dolžnosti. Kljub temu da gre za fizično naporno potovanje, so se večinoma moški družbi pridružila tudi dekleta.

Drezino so pilili pol leta

Na pot izpred Max bara na Jesenicah je prvo posadko popoldne pospremila množica radovednežev. Med vožnjo po jeseniških cestah so jih iz mimovozečih vozil vozniki ali začudeno opazovali ali jim trobili v podporo ali pa bentili. Že prvi krajši vzpon na Slovenskem Javorniku je pokazal, da bo šlo v hrib težko, saj je bilo treba precej pritisniti. Za ta primer so že med gradnjo drezino opremili s priključkom tako, da jo bodo v strmejše in daljše klance lahko tudi potegnili s kombijem.

Lični izdelek za policiste

Drezina sicer ni uradno registrirana, pa vendar jo je druščina opremila z leseno tablico z napisom DREZINA in jo tako »registrirala« po svoje. Upajo le, da bodo policisti, če jih bodo ustavili, delo Boštjana Ravhekarja - Bufte razumeli kot lično narejen izdelek, in ne kot ponarejeno registrsko tablico.