Kozjansko jabolko bo letos izpostavilo metulje

V Kozjanskem parku so doslej našteli že 1010 različnih vrst metuljev, na Slovenskem pa poznamo kar 3600 vrst.

Objavljeno
27. september 2012 15.41
Posodobljeno
27. september 2012 18.00
utenkar/Kozjansko jabolko

PODSREDA -Zavarovano območje Kozjanskega parka premore številne neokrnjene naravne danosti, 18 zaposlenih v tem javnem zavodu pa iz leta v leto veča število raziskovalnih programov, podprtih z državnim in evropskim denarjem.

Sodelujejo z najrazličnejšimi raziskovalnimi ustanovami, na začetku poti pa so uspeli z ohranjanjem travnikov in oživitvijo starih sort jabolk. Letos bodo že trinajstič pripravili prireditev Kozjansko jabolko, ob tem pa se bo zvrstilo še večje število drugih dogodkov. Posebej bodo predstavili program odkrivanja metuljev tega območja.

Biolog Dušan Klenovšek je povedal, da se je s kozjanskimi metulji leta 2003 začel Stanislav Gomboc, ki je vodil raziskovalni tabor, na katerem so zabeležili prvih 500 različnih vrst, letošnje opazovanje pa je število povečalo že na 1010 vrst.

Metulji odraz okolja in podnebnih sprememb

Najbolj pomembno je, da so prvič na Slovenskem opazili travniško veščo, ki prav tako sodijo med metulje, z imenom Euchromius cellea. Novinec slovenskega imena še nima. Od 3600 vrst metuljev, ki jih poznamo v Sloveniji je le 179 dnevnih, 37 je ogroženih, 26 vrst pa zavarovanih.

Preučevanje vrst in življenja metuljev zgovorno kaže, v kakšnem okolju živimo, kaj se dogaja s podnebnimi spremembami, navsezadnje pa tudi na naš odnos do naravnih danosti. Teh je na Kozjanskem še vedno precej več kot marsikje drugod nas Slovenskem in po Evropi.

Kozjanski park se že vse od začetka svojega delovanja vključuje v številne nacionalne in mednarodne programe kot nosilec nalog ali pa kot partner. Na ta način pridobiva tudi del denarja, ki je doma vse bolj skopo odmerjen. Zavoljo gospodarske krize je to sicer mukotrpna naloga, po besedah direktorja Tea Oršaniča, pa jim je doslej še vselej uspelo izpeljati zadane načrte.

Za letošnji Praznik kozjanskega jabolka, ki bo od 7. do 14. oktobra, se je prijavilo toliko udeležencev, da so jih kar nekaj morali odkloniti. V Podsredi in še na nekatrih drugih lokacijah se bodo zvrstile številne prireditve, predavanja, ogledi, razstave in drugi dogodki, pričakujejo pa tudi številne udeležence iz širše Slovenije in tujine.