Nepovezani poslanci in SNS za manj pokrajin

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se je na pogovorih o pokrajinski zakonodaji oglasil v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev in SNS.

Objavljeno
26. marec 2007 19.14
Ljubljana – Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar se je danes na pogovorih o pokrajinski zakonodaji oglasil v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev in SNS. V obeh so po srečanju z ministrom povedali, da se zavzemajo za manjše število pokrajin od predlaganih 14.

Po besedah poslanke Cvete Zalokar Oražem (NP) je bil osnovni poudarek današnjega sestanka poziv Žagarju in vladi, da se ponovno preuči število bodočih pokrajin in razmisli, ali je predlagana rešitev res optimalna.

Menijo namreč, da bi bilo smiselno razmisliti o bistveno manjšem številu. Bojijo se, da je "duh ušel iz steklenice" in da se zgodba, če bo vlada vztrajala pri 14 pokrajinah, tu ne bo končala, saj že prihajajo številne pobude iz mnogih okolij, kjer bi tudi želeli imeti pokrajino.

Poleg tega po poslankinih besedah predlagani zakon o financiranju pokrajin "spodbuja nadaljnje apetite in drobljenje pokrajin".

V poslanski skupini so sicer zadovoljni, da je v zadnjem predlogu tega zakona vključen vsaj en izvirni davčni vir, in sicer davek od dohodka pravnih oseb. Vendar pa je žal določen v višini 20 odstotkov ter zgoraj in spodaj omejen, je dejala Zalokar Oražmova. Po njenih besedah gre torej "bolj za obliž in ne za pravo in čisto rešitev" in tako tudi ne za avtonomijo druge ravni lokalni samouprave.

V poslanski skupini ocenjujejo, da je bil pri štirih vsebinskih zakonih glede na prvotne predloge dosežen napredek. Tako je bil upoštevan njihov predlog za enotirni upravni sistem, ki se jim zdi racionalna, smiselna rešitev. Kot pravi Zalokar Oražmova, imajo tudi argumenti ministra za javno upravo Gregorja Viranta za dvotirni sistem gotovo določeno težo, a enotirni sistem je zanje tisti, pri katerem vidijo bistveno več pozitivnih elementov.

Žagar je že pred tem obiskal tudi poslansko skupino SNS, v kateri poudarjajo, da se število pokrajin ne bi smelo iz leta v leto povečevati. Edino zagotovilo, da se to ne bi zgodilo, pa vidijo v tem, da bi število pokrajin zapisali v ustavo. Sicer se bojijo, da se bo pri pokrajinah ponovila zgodba kot pri občinah, katerih število se je s 60 povečalo na 210. Vsakokratna politična oblast pa bi spremenila število pokrajin, kot ji bo ustrezalo, je povedal poslanec SNS Sašo Peče.

Predlagano število 14 pokrajin je ocenil kot preveliko, sami se zavzemajo za čim manjše število, med šest in osem, kar bi pomenilo, da bi imele večje pristojnosti in boljši način financiranja. S poslansko skupino SD naj bi se Žagar sestal v torek.