Nepovezani poslanci premierju ponudili sodelovanje

Nepovezani poslanci so se poenotili in premieru Borutu Pahorju poslali pismo, v katerem mu nudijo formalno sodelovanje s koalicijo.

Objavljeno
04. februar 2011 17.17
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Slednje sicer pretežno vežejo na uresničevanje koalicijskega sporazuma, je za STA povedal vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Od premiera pričakujejo odgovor, od njega pa bodo odvisne nadaljnje odločitve.

Nepovezani poslanci so pripravljeni na formalno sodelovanje s koalicijo, vendar to vežejo na uresničevanje vsaj nekaterih dogovorov iz koalicijskega sporazuma. Po besedah Žnidaršiča namreč vedo, da se vseh zadev iz koalicijskega sporazuma zaradi krize ne da uresničiti.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je formalno vabilo k sodelovanju s koalicijo, za kar se je sicer zavzemal zlasti Zares, prejela 25. januarja. Glede zavezništva so imeli sprva različna stališča, saj je Andrej Magajna temu javno nasprotoval, Žnidaršič pa se je za slednje zavzemal. Že večkrat pa je pojasnil, da je tako sodelovanje s koalicijo pogojeno z uresničevanjem vsaj nekaterih nalog iz koalicijskega sporazuma.

Kasneje so se nepovezani poslanci dogovorili, da se lahko o sodelovanju s koalicijo odločijo tudi vsak zase, če se o tem ne bodo mogli poenotiti. Po sestanku s premierom minuli teden pa so sporočili, da sodelovanje vseh treh s koalicijo ni izključeno ter da se bodo o tem odločili potem, ko bodo ocenili program dela vlade.

Podrobnosti vsebine pisma, ki so ga poslali Pahorju, Žnidaršič danes ni želel razkriti. Na potezi je predsednik vlade, ki bo glede na sporočilo pisma presodil, kakšno sodelovanje jim lahko ponudi. Na sestanku minuli teden jim je namreč pojasnil, da bi bilo zavezništvo s koalicijo v primeru sodelovanja vseh treh poslancev drugačno kot v primeru sodelovanja posameznih poslancev.

Žnidaršič sicer navkljub temu, da vlada nepovezane poslance vabi k formalnemu sodelovanju, ni prejel vabila na sredin politični vrh vseh predsednikov parlamentarnih strank in tudi vodij poslanskih skupin. Žnidaršič sicer ne ve, zakaj je do tega prišlo, torej ali je bila tehnična napaka, je pa v izjavi za STA poudaril, da je "vabilo vsekakor pogrešal".