»Neprava« kandidatka za direktorico Mestne knjižnice Kranj

Svet zavoda izbral Petro Puhar Kejžar, strokovni svet in kviaz pa njenemu imenovanju nasprotujeta.

Objavljeno
22. september 2015 22.26
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Danes bodo kranjski svetniki glasovali o sklepu, naj svet Mestne občine Kranj ne da soglasja k imenovanju Petre Puhar Kejžar za direktorico Mestne knjižnice Kranj (MKK).

Na razpis za direktorja je prispelo pet prijav, med njimi direktorja Viljema Lebana, ki vodi osrednjo kranjsko knjižnico deseto leto. Svet zavoda je že maja izbral Puhar Kejžarjevo, ki ima tudi podporo zaposlenih. Vendar je strokovni svet, ki ga vodi direktor Knjižnice Ivana Tavčarja v Škofji Loki Matjaž Eržen, julija podal negativno mnenje, ker da kandidatka nima ustreznih kvalifikacij in izkušenj (končano ima fakulteto za organizacijo dela, zahtevana pa je bila univerzitetna izobrazba družboslovne ali humanistične smeri).

Negativnemu mnenju so v svetu zavoda oporekali, komisija za volitve in imenovanja (kviaz), ki jo vodi Beti Jenko, pa je kandidatki prav tako dala negativno mnenje, saj iz razpoložljivih podatkov menda ni mogla ugotoviti vodstvenih sposobnosti; vodenje večjega zavoda ali podjetja z več kot 40 zaposlenimi in velikim ustanoviteljevim sofinanciranjem.

»Vodstvene izkušnje si nabiram od leta 1997 v podjetjih, v katerih sem bila zaposlena, in s kulturnimi projekti v lastni produkciji. Po teh me pozna množica Kranjčanov, ki so mi izrazili navdušenje nad mojo kandidaturo. Vsega tega mi nihče ne more vzeti, ne glede na odločitev politike. Sprašujem pa se, kako lahko človek napreduje na vodstveno mesto z več kot 40 zaposlenimi, če je pogoj, da si že prej vodil kolektiv z več kot 40 ljudmi? Mislim, da število ljudi ni ključni dejavnik. Ne nazadnje to ni bil pogoj ne za druge direktorje v Kranju ne za sedanjega direktorja MKK,« je komentirala Petra Puhar Kejžar.

Če bo mestni svet sprejel predlagani sklep, bo, kot vse kaže, moral svet zavoda razpis za direktorja MKK ponoviti.