Nepravilnosti že od avgusta na mizi kranjskega župana Trilarja

Nekdanja direktorica zavoda za turizem Natalija Polenec po mnenju revizorjev ni ustrezno odpisala terjatev in ni izvedla javnega naročila.

Objavljeno
15. december 2015 20.42
hanc*Natalija Polenec
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj – Čeprav ima župan Boštjan Trilar že od avgusta na mizi revizijo poslovanja občinskega Zavoda za turizem Kranj (ZTK) iz leta 2013, ko ga je vodila svetnica njegove stranke Več za Kranj Natalija Polenec, vsebine še ni predstavil svetnikom. Revizijsko poročilo, ki smo ga na občini pridobili sami, opozarja na številne nepravilnosti.

Izredna notranja revizija ZTK, ki jo je konec septembra lani naročil že Trilarjev županski predhodnik Mohor Bogataj, ugotavlja, da zavod večji del leta 2013 ni pošiljal opominov za terjatve, sklep o odpisu 5600 evrov terjatev je sprejela direktorica sama, čeprav niso bile izčrpane vse možnosti za izterjavo in poplačilo, najmanj dvakrat bi moral zavod izvesti javno naročilo, a ga ni.

Svetnica županove stranke Natalija Polenec, ki je od oktobra lani direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, je za Delo zatrdila, da so bile odpisane večinoma terjatve izpred leta 2006, ko je prevzela vodenje ZTK, in da dolžnikov oziroma njihovih pravnih naslednikov ni bilo mogoče izslediti ali pa so šla podjetja v stečaj. Odpis je bil po njenem sestavni del letnega poročila, ki ga je potrdil svet zavoda.

Sporno računovodstvo

O 93.789 evrih, ki so jih za študentsko delo – računovodske storitve – nakazali Agenciji M servis, Polenčeva trdi, da so občino vsa leta opozarjali, da med zaposlenimi ni nikogar, ki bi skrbel samo za administracijo in dodatna računovodska dela. »Za mnenje glede računovodstva je ZTK po prvi notranji reviziji za leto 2009 zaprosil občino, saj je imel zavod zaradi prevzema trgovine v Kranjski hiši, rovov, Galerije Prešernovih nagrajencev in priprave projektov vse več dela. Leta 2013 so na ZTK prešli še letno gledališče s kavarno, Vovkov vrt in trije zaposleni, občina pa je v sklopu organizacijske enote Layerjeva hiša odobrila še zaposlitvi računovodje in vzdrževalca. »Tako bi sočasno usposabljali računovodjo, a ker Layerjeve hiše nismo dobili v upravljanje, se to ni zgodilo. Ostali smo pri zunanjem računovodstvu in precej večjem obsegu del, zlasti zaradi gostinstva, ki zahteva drugačno vodenje poslovnih knjig, zato je bilo najbolj smiselno, da obstoječi servis pelje računovodstvo naprej, s čimer zmanjšamo tudi tveganje za napake. Hkrati je bila odobrena zaposlitev računovodja v letu 2014, kar se je spomladi tudi uresničilo,« je povedala Polenčeva.

Danes o novem direktorju

Pravi, da je pomanjkljivosti začela odpravljati že sama, delno pa sta to storila njena naslednika. Glede odpuščanja je dejala, da se revizija ne nanaša na te domnevne kršitve, potrdila pa je, da je julija lani izredno odpoved zaradi nepravilnosti dobil vodja prireditev Srečko Štagar in da ga je ovadila državnemu tožilstvu. Zaradi varstva osebnih podatkov tam nismo mogli izvedeti, ali bo to nadaljevalo pregon.

ZTK je po odhodu Polenčeve najprej prevzel nekdanji direktor občinske uprave Mitja Herak, zdaj je kot v. d. na čelu Branko Fartek, ki vodi tudi zavod za šport. ZTK namerava občina preoblikovati v zavod za kulturo in turizem, na današnji seji pa bodo svetniki glasovali o predlogu župana, da za direktorja imenujejo Tomaža Štefeta, ki je bil izbran med 14 kandidati. Štefe je magister znanosti, in sicer je opravil magisterij na IEDC Poslovni šoli Bled aprila 2012. Bil pa je tudi direktor hostla Celica, podjetniški svetovalec in dolgoletni turistični vodnik.