Neprecenljivo Rudijevo darilo Ptuju

Galeriji mesta Ptuj je podaril dela števillnih slovenskih umetnikov, ki so zaznamovali zadnjega pol stoletja likovnega ustvarjanja pri nas.

Objavljeno
29. marec 2018 10.34
Rudi Ringbauer, 9.4.2015, Ptuj
Franc Milošič
Franc Milošič

Rudi Ringbauer, upokojeni sodnik, aforist in zbiratelj umetnin, je mestu Ptuj podaril kar tri stotnije umetniških del, slik, grafik in risb, gvašev, akvarelov in drugih umetniških tehnik. Galerija Ptuj, ki jo je Mestna občina Ptuj ustanovila lani, je tako že na začetku dobila izjemno likovno bogastvo za obdelavo, zbiranje in hrambo. Ringbauerjevo donacijo je pospremila z veliko razstavo najboljših del iz podarjene zbirke. 

Ringbauer je postal zbiratelj umetnin po naključju, ko je kot študent začel prijateljevati s takrat še gimnazijcem in poznejšim akademskim slikarjem Lojzetom Logarjem, ko mu je ta podaril prva svoja dela in jim je potem sledilo še okrog 200 njegovih umetnin. Ko pa je od svoje plače lahko odštel vsaj nekaj prihranka, je Ringbauer začel kupovati likovna dela.

Kot Prekmurec je in z večino umetnikov iz te rojstne pokrajine še vedno prijateljuje, zato je v njegovi zbirki veliko njihovih del. Zbral pa je tudi dela številnih slovenskih umetnikov, tako da se je število umetnin povzpelo na okoli 550. Že pred petimi leti je Krajinskemu parku Goričko podaril 83 Logarjevih grafik kot zametek stalne zbirke v gradu Grad. Tistega leta je tudi Pokrajinskemu muzeju Ptuj Ormož podaril 23 risb in grafik, katerih avtorji so bili člani ptujske umetniške rodbine Kasimir-Oeltjen.  

Ko je dr. Marjeta Ciglenečki lani decembra popisovala in urejala Ringbauerjevo zbirko, je bilo v njej še 432 različnih umetnin in od teh jih je tri stotnije zdaj v Galeriji Ptuj. Kar 84 različnih avtorjev iz celotne Slovenije jih je ustvarilo, nekaj pa ni signiranih. Ringbauer je posamezne delčke svoje zbirke doslej že nakajkrat predstavil, s tokratno donacijo in obsežnim katalogom pa smo dobili vpogled v večino zbranih umetniških del, tako da je šele zdaj mogoče razbrati širino ter avtorsko in slogovno pestrost celotne zbirke. V njej so dela Janeza Bernika, Zvesta Apolonia, Bogdana Borčiča, Rika Debenjaka, Bojana Golije, Božidarja Jakca, Albina Lugariča, Janeza Mežana, Eda Murtića, Lojzeta Spacala, Melite Vovk, Metke Krašovec, Jožeta Šubica, Sandija Červeka in še cele plejade znanih umetnikov, ki so zaznamovali ustvarjalnost zadnjega pol stoletja.