Nepredvidljive posledice nepodpisa sporazuma

Borut Pahor je opozoril, da bi nepodpis arbitražnega sporazuma o reševanju meje sprožil "čas nepredvidljivih posledic", ki bo vplival na poslabšanje položaja v celotni regiji.

Objavljeno
15. oktober 2009 15.58
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Slovenski premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade opozoril, da če bosta Slovenija in Hrvaška "zamudili priložnost" za podpis arbitražnega sporazuma o reševanju meje, se bo zelo verjetno "začel čas nepredvidljivih posledic", ki bo vplival na poslabšanje položaja v celotni regiji.

 

Pahor je povedal, da sam že ima mandat za podpis arbitražnega sporazuma o načinu določanja slovensko-hrvaške meje, medtem ko ga njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor še nima, saj v Zagrebu še niso stekli vsi postopki za to. Slovenija se sicer ne želi mešati v zadeve Hrvaške, kljub temu pa si želi, da bi do podpisa sporazuma prišlo čim prej, je dejal Pahor. "Čim prej, tem bolje," je dodal.

 

Ponovno je izpostavil, da je predlagani sporazum dober za Slovenijo in pravzaprav za obe državi. Če pa bosta Slovenija in Hrvaška zamudili priložnost za podpis tega sporazuma, bo sledilo dolgo obdobje, v katerem bo prišlo do novih incidentov, novega poslabšanja odnosov in poslabšanja situacije v celotni regiji, je opozoril Pahor. Zato se po njegovih besedah "velja potruditi, da pride do tega podpisa".

 

Razumljivo je, da so kritike na obeh straneh, je še dejal Pahor. A sporazum je dober, tako kot je sedaj pripravljen, je še poudaril.

 

Spomnil je, da je v Sloveniji možen tudi referendum glede tega vprašanja, v obeh državah pa je v nekem trenutku potrebna dvotretjinska večina v parlamentu - na Hrvaškem že za ratifikacijo arbitražnega sporazuma, v Sloveniji pa za vstop Hrvaške v EU. "Če želita državi urediti to vprašanje, morata pokazati vso privrženost njegovemu reševanju," je še dejal Pahor. "Zdaj imamo to priložnost," je še ponovil.


SLS poziva Pahorja k argumentiranem pojasnilu


Na besede Pahorja so se že odzvali v SLS. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, odločno nasprotujejo retoriki ustvarjanja izrednih razmer s strani predsednika vlade, ob tem pa ga pozivajo, naj javnosti nemudoma pojasni vse argumente za takšne neodgovorne izjave.

 

"Če predsednik vlade Borut Pahor zastrašuje ljudi, mora nemudoma pojasniti, kakšne so te škodljive posledice za Slovenijo in njene državljane: kdo v ozadju grozi predsedniku vlade osebno in državi Sloveniji, na kakšni osnovi in zakaj naj bi bila Slovenija in njeni ljudje ogroženi v primeru nepodpisa arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško, ki je za Slovenijo dokazano škodljiv in s katerim bo izgubila del slovenskega ozemlja in morja ter teritorialni stik z mednarodnimi vodami," meni predsednik SLS Radovan Žerjav.

 

Žerjav je ob tem opozoril, da je podpis ali nepodpis arbitražnega sporazuma suverena pravica Slovenije, ki ji je ne more vzeti nihče, niti je ne more sankcionirati zaradi ene ali druge odločitve. Predsednik SLS je slovenskega premiera ob tem pozval, naj nemudoma skliče sestanek predsednikov vseh parlamentarnih strank, na katerem bi pojasnil, kaj stoji za predlogom arbitražnega sporazuma in kaj je razlog za današnje Pahorjeve besede, so še sporočili iz SLS.