Nepremičnin nikar

Na nepremičninskem področju sta si Slovenija in Hrvaška kljub nekaterim pomislekom podobni kot dvojčici: na vse kriplje si prizadevata, da bi obdržali nadzor nad prometom z nepremičninami, če si jih zaželijo tujci.

Objavljeno
20. marec 2007 22.21
Stojan Žitko, urednik zunanjepolitične redakcije Dela
Na nepremičninskem področju sta si Slovenija in Hrvaška kljub nekaterim pomislekom podobni kot dvojčici: na vse kriplje si prizadevata, da bi obdržali nadzor nad prometom z nepremičninami, če si jih zaželijo tujci. Obe bi ga najraje čim bolj zavrli, in v tem je Slovenija verjetno veliko spretnejša. Politično in najbrž tudi praktično.

Če ne bi bilo tako, se zdaj o nepremičninah, recimo jim premožnejših Slovencev na Hrvaškem ne bi pogovarjala kar vsa Evropa, upoštevaje tisto, kar se dogaja v evropskem parlamentu. In tudi doma so nekateri začeli zadevo postavljati celo na isto raven z neurejeno meddržavno mejo – kakor da bi hoteli prikriti, da jim urejanje mejnega spora prav tako ne gre od rok, za mednarodno arbitražo pa se tudi še niso dokončno odločili.

Pri nas zelo hitro pozabljamo, s kako neprijetnimi občutki smo se zbujali, ko so nas pred leti izsiljevali z zahtevo po predčasni (pred vstopom v Unijo) sprostitvi prodaje naših nepremičnin tujcem. Zaradi znamenite Solanove pogruntavščine, ki je s t. i. španskim kompromisom potolažila tovrstne apetite EU po slovenskih nepremičninah, smo bili prisiljeni spremeniti ustavo in državljane članic EU spustiti na svoj nepremičninski trg. Od leta 1997 si stanovanja v Sloveniji zagotovo ni kupilo tisoč tujcev – ne le zaradi cene, ki je pogosto višja kakor v Parizu ali Bruslju, temveč bolj zato, ker smo na tem področju izdelali vrhunsko zaščitno zakonodajo. Boruta Pahorja in še nekaterih se je iz tistih dni mogoče spomniti tudi po besedah o opekah, ki jih ne damo.

Po sedanji »nepremičninski vojni« med Slovenijo in Hrvaško, še enim več kakor nepotrebnim dejanjem, bo zagotovo največ koristi, če bo obveljalo Sanaderjevo zagotovilo, da bodo tudi Slovencem v kratkem omogočili nakup nepremičnin na Hrvaškem; v bistvu ga le še legalizirali, saj stanovanja ipd. tam v glavnem že imajo, in to ne malo. Premier je to povedal tudi zaradi pritiska Unije. A Slovenija ga bo lahko najlaže držala za besedo, če bo tudi sama hitreje dovolila tistih nekaj (menda zgolj 17) nakupov, ki bi jih na našem nepremičninskem trgu radi opravili hrvaški državljani. Selekcijo med kupci naj na trgu delajo cene in ne predpisi, ki pri nas niso prav nič boljši kakor takoj za mejo.