Nerodnost s prestopniki

Marko Pavliha v sredo ni bil znova izvoljen za podpredsednika državnega zbora. Najpomembnejše nadzorne komisije parlamenta nimajo predsednikov: denimo za nadzor proračuna in obveščevalnih služb. Čisto mogoče je, da bo tako še nekaj časa.

Objavljeno
28. marec 2007 22.28
Marko Pavliha v sredo ni bil znova izvoljen za podpredsednika državnega zbora. Najpomembnejše nadzorne komisije parlamenta nimajo predsednikov: denimo za nadzor proračuna in obveščevalnih služb. Čisto mogoče je, da bo tako še nekaj časa. Razlogi so razpad LDS, prestopi in nezmožnost opozicije, da bi se hitro dogovorila, kako naprej.

Razpad poslanske skupine največje opozicijske stranke je pretres za zakonodajno telo. Liberalni demokrati, socialni demokrati in nepovezani poslanci se dogovarjajo, kako naj si prerazdelijo položaje, ki pripadajo opoziciji. Čeprav so po nekaterih interpretacijah v istem bloku, imajo glede tega precej nasprotujoče si cilje. Položaji so dolgoročno pomembni za promocijo strank, dostop do pozornosti medijev in tudi za volilni uspeh. Čisto formalno gledano bi lahko liberalni demokrati zahtevali, da na mesta razrešenih poslancev, ki so prestopili, parlament imenuje tiste, ki so ostali v njihovi poslanski skupini. A to bi bilo, čeprav v skladu z rezultatom zadnjih volitev, preveč navzkriž z realnim stanjem v parlamentu.

Ideja, da bi tisti, ki so prestopili, ohranili dosedanje funkcije, kar so skušali doseči socialni demokrati (in nekoliko manj nepovezani), je druga skrajnost. Takšna rešitev bi bila nepravična, socialni demokrati Boruta Pahorja bi v parlamentu pridobili moč, ki bi bila popolnoma nesorazmerna tisti, ki jo imajo po številu poslancev (da o volilnem rezultatu ne govorimo) na račun predvsem liberalne demokracije, iz katere je – da bi bila zmeda še večja –, v sredo izstopil še en poslanec. Za ilustracijo, v zgodovini slovenskega parlamenta nikoli nista bila v komisiji za nadzor proračuna predsednik in podpredsednik iz iste stranke. To pa se je zdaj zgodilo po prestopu Milana M. Cvikla k SD, ki je z Bredo Pečan že imela podpredsednico.

Prestopi poslancev navadno v parlamentih ne veljajo za ravnanje, ki bi bilo za zgled. Če se opozicijski voditelji Jelko Kacin, Borut Pahor in Matej Lahovnik povrhu še ne bodo znali hitro dogovoriti, kako iz zagate, ki so jo povzročili, bo škodilo vsem trem.