Nesoglasja v piranski občini napovedujejo politično krizo

Podžupanja Hotova ovadila neznanega storilca, ki je preusmeril njeno elektronsko pošto 
na  podžupana Mišiča.

Objavljeno
19. september 2011 10.04
Posodobljeno
19. september 2011 10.13
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran – Nepoklicna piranska podžupanja Meira Hot je ovadila neznanega storilca, ki naj bi v zadnjih mesecih brez njene vednosti preusmeril vso njeno službeno elektronsko pošto na enega od dveh službenih naslovov elektronske pošte poklicnega podžupana Gašparja Gašparja Mišiča (na gmail.com).

Kot pravnica je prepričana, da je storilec prekršil več zakonskih in ustavnih določil. Nekateri sodelavci iz urada piranskega župana Petra Bossmana so posredno in neuradno obtožili Gašparja Gašparja Mišiča, da je to pošto prebiral, ne da bi opozoril na preusmeritev.

Mišič je za Delo včeraj zatrdil, da česa takega ni in ne bi naredil in da je to konstrukt. V odnosih na vrhu občinske uprave je počilo. Gašpar Mišič kot podžupan že od začetka oblasti Petra Bossmana ni všeč skupini županovih najtesnejših sodelavcev, česar niso skrivali pred javnostjo.

Slavica Tucakov, ki vodi službo za odnose z javnostmi (Meira Hot včeraj ni bila dosegljiva), nam je povedala, da sta na dejstvo, da Mišič prejema pošto, ki so jo (domnevno) poslali samo Meiri Hot, opozorili občinski uslužbenki, ki sta prejeli potrditev, da je Mišič prejel pošto, naslovljeno na Hotovo. Ko je Meira Hot prejšnji ponedeljek za to izvedela, je na občinski upravi stekla tajna interna preiskava, v kateri so zaslišali nekaj občinskih uradnikov.

O ugotovitvah so poročali tudi županu Bossmanu, vendar so stvar tako skrbno varovali, da podžupan Mišič ni vedel zanjo do petka opoldne, ko ga je po sestanku odgovornih z občinske uprave v veži občinske palače pričakala novinarska ekipa Sveta na Kanalu A, ki ga je presenetila z vprašanjem, zakaj je njega oziroma neznanega storilca kazensko ovadila podžupanja Hotova.

»Bil sem zelo presenečen in užaljen, ker sem moral za tako obtožbo izvedeti od novinarjev, neposredno pred kamero. Ko sem pozneje preučil potek dogodkov, sem ugotovil, da so me novinarji Kanala A o ovadbi vprašali približno uro prej, preden je bila podana, saj sta Meira Hot in Slavica Tucakov prijavo na policiji podali v petek po 13. uri,« je povedal Mišič in ocenil, da gre za konstrukt: »Prepričan sem in upam, da se bo uresničil star slovenski pregovor, da kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Vsi vedo, da nisem vešč računalniškega programiranja. Poleg tega sem opazil, da je bila vsa pošta naslovljena tudi name, kar se mi za službeno pošto sploh ni zdelo sporno. Vedno je več naslovnikov in med sabo o službenih zadevah nimamo kaj skrivati. Na gmailu sem odprl le približno petino poslane pošte, vselej potrdil sprejem in petkrat ali šestkrat nanjo tudi odgovoril. To dokazuje, da nisem ničesar skrival. Če bi se komu zdelo kar koli narobe, bi lahko že po moji prvi potrditvi prejema pošte ugotovil, da sem domnevno nepooblaščeno prejel tujo službeno pošto. Nisem imel razloga, da bi lahko posumil v kaj takega. Dejstvo, da so v upravi opravili preiskavo, da me o tem niso obvestili, kaj šele povprašali, da so povedali novinarjem, preden so zadevo prijavili na policiji, pove vse. Odnosi med Bossmanovimi tesnimi sodelavci in menoj so res zaostreni. Predvsem so ljubosumni na vsak premik in opravljeno nalogo, kar drugim ne uspeva,« je povedal Mišič in dejal, da je še tistega dne tudi sam naznanil policiji, da je kazenska ovadba proti njemu konstrukt ali pa morebiti poseganje v računalniški strežnik.