Nesojeni direktor ljutomerske občinske uprave z odškodnino

Izbrani kandidat ob izbiri ni imel dovolj delovnih izkušenj. Pirnat opozarja, da je zgodba zrela za KPK.

Objavljeno
26. september 2014 20.54
jer/Politiki, DZ, poslanci, korupcija, podkupovanje
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Ljutomer – Upravno sodišče je ugotovilo, da zdajšnji direktor ljutomerske občinske uprave Tomi Zrinski v času imenovanja leta 2011 ni izpolnjeval razpisnih pogojev. S tem je ugodilo tožbi, ki jo je takrat vložil eden od enajstih zavrnjenih kandidatov za direktorja Artur Racman.

Arturju Racmanu, ki je zahteval 17 bruto plač odškodnine, je morala občina izplačati eno bruto mesečno plačo direktorja občinske uprave – 2993,94 evra. A bolj kot Racman, ki je na sodišču trdil, da je postopek izbire v celoti vodila županja Olga Karba, je pomembno vprašanje, ali je bil Zrinski izbran in nato zaposlen nezakonito.

Relativna leta izkušenj

»Vladna komisija za pritožbe je ugotovila, da izpolnjujem zahtevane pogoje. Drži pa, da je vsak drugače računal leta mojih delovnih izkušenj. Komisija je ugotovila, da pogoje za direktorja občinske uprave izpolnjujem, sodišče očitno ne. Kaj se je dogajalo med komisijo in sodiščem, ne vem, saj nisem bil stranka v postopku,« pravi Tomi Zrinski, ki se na pravnomočno odločitev ne more pritožiti. »Pritožila bi se lahko le komisija za pritožbe iz delovnega razmerja, vendar tega ni storila,« dodaja Zrinski.

Županja Olga Karba pravi, da je »občina imenovala kandidata, za katerega sta tako občina kot komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi ugotovili, da izpolnjuje pogoje. Racman se je takrat pritožil, a nam je komisija pritrdila, da Zrinski izpolnjuje pogoje.«

Upravno sodišče je menilo drugače in komisiji naložilo plačilo odškodnine. »Plačala jo je občina na podlagi zahteve komisije, proti kateri ni mogoče vložiti pravnega sredstva,« je povedala Karbova in dodala, da bo občina od države oziroma komisije terjala denar nazaj.

Zgodba zrela za KPK

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat opozarja, da je sodba upravnega sodišča nad mnenjem komisije za pritožbe delovnega razmerja. Na vprašanje, ali je šlo pri zaposlitvi Zrinskega za zlorabo položaja, pravi, da je sodišče ugotovilo, da je bil na natečaju izbran kandidat, ki ni izpolnjeval natečajnih pogojev. »Lahko pa jih je izpolnil kasneje in je danes zaposlen z vsemi pogoji.«

Sodišče je ugotovilo, da je Zrinski pri izbiri za direktorja občinske uprave namesto zahtevanih sedem let imel približno šest let in en mesec delovnih izkušenj, po treh letih vodenja občinske uprave pa pogoje zdaj formalno ima. »Zaradi tega, ugibam, se delodajalec tudi ni odzval na sodbo upravnega sodišča in ni sprožil postopka proti direktorju. A to ne pomeni, da ob njegovi izbiri nekdo ni zlorabil položaja ali da takrat ni bila kršena zakonodaja,« opozarja Pirnat, ki meni, da je v vsakem primeru »omenjena zgodba vprašanje za protikorupcijsko komisijo«.