»Neumno se mi zdi komentirati neumnost«

»Kaj Erik Björkqvist je za STA eksplicitno potrdil svoja srečevanja z Dragom Kosom. Kako to, da ste vsi novinarji, ki pišete o Patrii, to dejstvo dosledno spregledali?« se sprašuje nekdanji premier Janez Janša.

Objavljeno
28. oktober 2009 21.22
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljubljana - Predvideva, da sta dokument influential matrix oziroma »štabni dokument«, kot ga imenuje sam, v Sloveniji prva videla prav predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in poslanec SD Milan M. Cvikl, nekdanji vodja komisije, ki je v prejšnjem mandatu preiskovala transparentnost nakupa finskih osemkolesnikov.

 

»Navedba Janeza Janše ne drži,« zatrjuje Cvikl, ki meni, da je »Janševa teza, s katero klasično sprevrača pozornost [drugam], napačna.« Na naše vprašanje, ali meni, da imajo policisti poleg t. i. štabnega dokumenta še kakšno dokazno gradivo za Janševo vpletenost, pa Cvikl odgovarja: »Sicer ne komentiram dela organov pregona in odkrivanja kaznivih dejanj, vendar verjamem, da tako naši kot finski kriminalisti izvajajo ustrezne postopke. K tem postopkom je namreč potrebno zelo resno pristopiti«.

 

Za mnenje smo povprašali tudi Draga Kosa: »Neumno se mi zdi komentirati nekaj, kar je 'glupo' do konca.« Tako je Kos povedal na začetku krajšega pogovora.

 

Kdaj ste se prvič sestali s finskim kriminalistom Björkqvistom?

 

Novinarjem smo že pred časom razdelili gradivo z natančno kronologijo naših stikov s finskimi preiskovalnimi organi in iz tistega je jasno razvidno, kdaj so bili ti stiki. Nobena skrivnost ni, da smo se na komisiji pogovarjali s finskimi policisti. To se ve od vsega začetka. Z Björkqvistom sem se, kolikor se spominjam, prvič sestal proti koncu leta 2006.

 

Kolikokrat ste se še srečali z njim?

 

Zagotovo dvakrat. Ko sem bil na Finskem, kjer me je Björkqvist zaslišal, in lani decembra, ko me je prišel pogledat skupaj s slovenskimi kriminalisti.

 

Sta se z Björkqvistom sestala tudi pred dvema tednoma, ko je v Sloveniji opravljal zaslišanja?

 

Nazadnje sem ga videl decembra 2008. Tudi slišala se nisva po tem.

 

Ste se morda kdaj skupaj sestali vi, omenjeni kriminalist in avtor Resnice o Patrii Magnus Berglund?

 

Ne. Ne se hecat.

 

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela